President Santokhi roept op tot nationale opstelling herschikking schulden

24 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 juni 2021- President Chan Santokhi van de Republiek Suriname heeft gevraagd om een nationale opstelling, over de herschikking van de schuld met de bondhouders van de Oppenheimer-leningen van US$ 690 miljoen. Suriname is nu niet in staat de schulden te betalen en daarbij is de steun van eenieder nodig. Het staatshoofd legt uit dat in april 2020 de toenmalige regering niet in staat was om de rente te betalen. De laatste trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gebruikt hiervoor. Dit geld mag alleen in noodsituaties worden gebruikt, stelde de president. De special drawing rights maken deel uit van de deviezenreserve van het land.

De president ging in op opmerkingen die gemaakt waren over de samenwerking met adviesbureau Lazard. Volgens het staatshoofd was dit nodig om te komen tot de sanering van de schulden waarmee het land Suriname te kampen heeft.

De president voerde verder aan deze regering dezelfde uitdagingen heeft als de vorige. Volgens Santokhi heeft toont deze regering meer moed en leiderschap, om te gaan richting herstel van de Economie. Volgens hem het is van belang dat het herstelplan moet worden uitgevoerd.  De president zal zelf leidinggeven aan de onderraad, samen met de vicepresident en een cluster van ministers.

-STVS Nieuwsredactie-