President: ‘Wet Grondconversie wordt komende maand goedgekeurd’

8 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Bij het uitreiken van grondpapieren aan 158 burgers in district Nickerie heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven dat de wet Grondconversie komende maand wordt goedgekeurd. De behandeling van deze wet zorgde zelfs voor strubbelingen binnen de coalitie, waarbij er in februari niet kon worden vergaderd omdat de Abop geen quorum verleende. Santokhi hield de aanwezigen zaterdag ook voor dat De Nationale Assemblee de Zegelwet heeft goedgekeurd, «waardoor de kosten voor het overdragen van grond aan familie of kinderen goedkoper kan». Verder zei hij dat zijn regering zelf bouwen gaat stimuleren en daarvoor goedkoop kapitaal zal aantrekken.

Momenteel worden er gesprekken met banken daarover gevoerd.

Knelpunten

De werkgroep Grondzaken Nickerie stuit in de praktijk nog op tal van obstakels. Twee daarvan zijn de dubbele uitgifte van gronden en lange wachttijden. Het orgaan werd in juni door Santokhi geïnstalleerd om zich te buigen over grondkwesties in Nickerie. Vrijdag zijn enkele knelpunten met het staatshoofd besproken.

Onder meer zal worden nagegaan hoe de lange wachttijden kunnen worden ingekort. Op het districtscommissariaat in Nieuw-Nickerie kwamen zaterdag 158 burgers in aanmerking voor grondpapieren. De bedoeling is om vóór eind december vijfhonderd beschikkingen of bereidverklaringen uit te reiken in Nickerie. Volgens Ramsukul is er al geïdentificeerd waar er vrije percelen zijn.