Protesten in Spanje tegen homofobie na dood homoseksuele man

6 July 2021

Comments: 0

Dinsdag 06 juli 2021- In meerdere Spaanse steden zijn maandagavond mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen homofobie, vanwege de gewelddadige dood van een 24-jarige homoseksuele man. Volgens zijn vrienden werd Samuel Luiz afgelopen zaterdag in een nachtclub in Galicië aangevallen vanwege zijn geaardheid.

Honderden mensen verzamelden zich maandagavond op het Sol-plein in de Spaanse hoofdstad Madrid om hun medeleven met de vrienden en familie van het slachtoffer te betuigen. Ook in Barcelona, Sevilla en verschillende steden in Galicië werd gedemonstreerd. Luiz werd aangevallen in de stad A Coruña, in het noordwesten van Spanje, toen hij aan het videobellen was met een vriend. Meerdere jongeren vielen hem vervolgens aan, mogelijk omdat ze dachten dat hij hen aan het filmen was.

Tijdens de aanval werd hij uitgescholden wegens zijn seksuele geaardheid, vertelde een van Luiz’ vrienden tegen de Spaanse krant El Mundo. De twintiger overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Verschillende politici, onder wie de staatssecretaris van Sociale Rechten en de linkse partij Podemos, schreven op Twitter dat de dood van Luiz een haatmisdrijf was.

De politie doet onderzoek naar de moord en heeft nog niet bevestigd dat de dood van Luiz een haatmisdrijf was. Een woordvoerder van A Coruña vraagt mensen om terughoudendheid terwijl het onderzoek nog loopt. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Een van de organisatoren van de protesten zegt dat de Spaanse lhbti-gemeenschap nog altijd veel te maken krijgt met geweld, agressie en misbruik. De officiële statistieken zouden slechts een fractie van het probleem tonen, doordat veel incidenten niet worden gemeld.

-Nu.nl-