Raghoebarsing: Weinig middelen blijven over voor ontwikkeling land door schuldenlast

2 February 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Alle inkomsten van de Staat Suriname worden besteedt aan het overheidsapparaat, subsidies en het aflossen van schulden.
De schuld bij de oliemaatschappijen bedraagt USD 70 miljoen. De rente voor de Oppenheimerschuld is USD 6 miljoen per maand.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning, zegt dat er hierdoor weinig middelen overblijven voor de ontwikkeling van het land.
“Als we tot structureel herstel en groei van de economie willen overgaan, dan zullen wij maatregelen moeten treffen. Daarom zullen subsidies worden afgebouwd”, zegt zijn collega-minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking.

Middels subject subsidie zal een groot deel van de samenleving tegemoet worden gekomen. Dit betekent dat per vandaag kwetsbare groepen in onze samenleving via het “Moni Karta systeem’ van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, een koopkrachtversterking krijgen van SRD 1.800,- per maand. Dit gebeurt naast hun bestaande sociale uitkeringen.
Het is de bedoeling om via dit sociaal programma tussen de 40.000- 60.000 huishoudens te voorzien van de koopkrachtversterking. Dit bedrag dient als compensatie voor 7 categorieën: brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten.