Real Madrid ontsnapt aan puntenverlies na vervelende week vanwege racism

25 May 2023

Comments: 0

Real Madrid heeft woensdag in La Liga met 2-1 gewonnen van stadgenoot Rayo Vallecano. Karim Benzema hielp de thuisploeg met een opmerkelijke goal op weg. Zo sloot ‘de Koninklijke’ een aantal vervelende dagen met een positieve noot af.

De 1-0 in Estadio Santiago Bernabéu viel een kwartier voor rust. Rayo Vallecano dacht na een scheidsrechtersbal vanwege een blessurebehandeling uit te kunnen verdedigen, maar Real Madrid had daar andere ideeën over. Federico Valverde zette Benzema vrij voor de keeper en de Franse superspits rondde af. Protesten van de bezoekers haalden niets uit.

Rayo Vallecano rechtte de rug en leek er alsnog een puntje uit te peuren toen Raúl de Tomás in de slotfase de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Maar nog geen vijf minuten later schoot Rodrygo raak na een vlotlopende aanval van Real Madrid: 2-1. Ondanks enkele kansen voor Rayo werd er daarna niet meer gescoord.

Zo ontsnapte Real aan puntenverlies na enkele hectische dagen. Zondag werd de 1-0-nederlaag bij Valencia compleet overschaduwd door een incident rond Vinícius Júnior. De Braziliaan werd racistisch bejegend door fans van de thuisclub. De geëmotioneerde Vinícius maakte in de slotfase een slaande beweging en kreeg hiervoor rood.

Die kaart werd later kwijtgescholden, maar voor Real was de maat vol. De Madrileense club deed aangifte vanwege het racisme. Ondertussen werd Valencia door de Spaanse bond bestraft.

Spelers staan stil bij gebeurtenissen rond Vinícius

De gebeurtenissen galmden woensdagavond nog na. Vinícius ontbrak in de selectie wegens een knieblessure, maar zijn teamgenoten waren hem niet vergeten. Ze droegen bij de opkomst allemaal een shirt met zijn rugnummer. Bovendien was Rodrygo na zijn winnende goal duidelijk met zijn gedachten bij zijn landgenoot, die vanaf de tribune toekeek.

Real Madrid stijgt door de overwinning naar de tweede plek, omdat stadgenoot Atlético Madrid later op de avond met 3-3 gelijkspeelde tegen degradatiekandidaat Espanyol. De ploeg van Diego Simeone kwam op 0-3, maar gaf de voorsprong in het laatste half uur weer weg.

Veel meer dan de eer staat hier overigens niet op het spel voor Real en Atlético. FC Barcelona is al lang en breed landskampioen, en de Madrileense clubs zijn al verzekerd van plaatsing voor de Champions League. Villarreal won met 2-0 van Cádiz en houdt zo een kansje op directe plaatsing voor de Champions League.