Reshma Mangre: “sancties treffen tegen journalisten die zich niet houden aan de regels”

20 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 20 april 2022- Tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee, die op dinsdag 19 april is gehouden, heeft het lid Reshma Mangre fel uitgehaald naar journalisten die zich niet houden aan de regels binnen hun vakgebied. Onlangs publiceerde Culturu TV een interview waarin een minderjarig meisje vertelt over het seksueel misbruik dat ze heeft meegemaakt. Nadat het interview vrijdag werd gepubliceerd, reageerde de samenleving verontwaardigd.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is niet te spreken over de uitzending. In de video, die gepresenteerd werd als een nieuwsbericht, is de identiteit van het minderjarig meisje onvoldoende beschermd. Volgens SVJ-voorzitter Vishmohanie Thomas, heeft Culturu TV de ethische codes van de journalistiek overboord gegooid.

Thomas erkent dat onderwerpen als kindermisbruik belicht moeten worden in de media. Echter, de aanpak van Culturu TV gaat tegen alle ethische principes van de journalistiek in. Ook Jane Kolf-Bergraaf, directeur van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO), betreurt het gebeuren. Zij geeft aan dat ethiek een theoretisch onderdeel is van het praktijkgerichte. Journalisten moeten dit onder de knie hebben zodat zij het onderscheid kunnen maken tussen wat moreel ethisch verantwoord is en wat niet.