RGD ONTVANGT MEDISCHE BENODIGHEDEN

November 4, 2021

Comments: 0

Donderdag 4 november 2021- Suriname beleeft momenteel de vierde golf van COVID-19, terwijl er wordt gewerkt aan het bereiken van een hoge (minstens 70%) vaccinatiedekking van de doelgroep populatie. Met vele uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg heeft de RGD de capaciteit van haar diensten uitgebreid om de vaccinatie en het beheer van eventuele bijwerkingen te verzorgen. De meeste RGD-klinieken dienen nu ook als vaccinatiecentra naast het verlenen van routinematige eerstelijnszorg, en er is goede medische uitrusting nodig om de gemeenschap goede gezondheidsdiensten te kunnen verlenen.

De schenkingen van PAHO en USAID aan de RGD bestonden uit 12 kamerschotten, 90 stoelen, 160 veiligheidsbrillen, 900 reservoirzakmaskers en 33 zuurstoftanks met een inhoud van 55 kubieke meter. De zuurstoftanks werden gevuld met zuurstof en toebehoren zoals regelaars, weerhaakverbindingen en luchtbevochtigers.

USAID heeft samengewerkt met PAHO om de landen van het oostelijk en zuidelijk Caribisch gebied te ondersteunen in hun Nationaal COVID-19 Vaccinatie Implementatieplan. In Suriname worden onder meer de volgende gebieden ondersteund:

  • Dienstverlening: verbetering van de toegang tot en het gebruik van normen voor infectiepreventie en -bestrijding (Infection Prevention and Control, IPC), persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), veilige klantenstromen en AEFI-kits voor de RGD-faciliteiten die zijn aangewezen voor COVID-19-vaccinatie
  • Beleid, planning en coördinatie: Technische bijstand voor de coördinatie en operationalisering van het nationale inzet- en vaccinatieplan voor COVID-19, waaronder ondersteuning van vaccinatiemissies naar Amerindiaanse en Marron-dorpen in West-Suriname
  • Ondersteuning van de coördinatie en de logistieke aspecten van de COVID-19 vaccinatie, waaronder de opleiding van gezondheidswerkers in de RGD (een opfriscursus wordt deze maand verzorgd)
  • Ondersteuning van het ontwerp en de implementatie van een informatiesysteem met inbegrip van instrumenten en databases voor de registratie van de toegediende vaccindoses en de analyse en rapportage van gegevens. Dit is de DHIS2-database in de laatste stadia van ontwikkeling

“De rol van PAHO als technische coöperatie agency is om het Ministerie van Volksgezondheid en zijn partnerentiteiten de nodige technische begeleiding en steun te bieden om hun beloften en strategische agenda voor gezondheid en ontwikkeling in Suriname na te komen. Gezien de situatie met betrekking tot de pandemie is de ondersteuning van de reactie op COVID-19, inclusief de preventieve maatregelen, een integrerend onderdeel van onze technische samenwerking op het gebied van paraatheid voor en reactie op noodsituaties. De steun van USAID in dit opzicht wordt erkend en ten zeerste gewaardeerd”, zei Dr. Karen Lewis-Bell, PAHO/WHO Vertegenwoordiger in Suriname.