Rhaidel Roelandt: Vergeet het Surinaams product niet!

6 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 06 juni 2019 – Het idee voor de eerste Tesi Fu Sranan evenement is om het Surinaams product niet te vergeten. Daarmee bedoelt Rhaidel Roelandt, initiatiefnemer van dit culinair project, dat Surinamers niet veel buitenlandse specerijen en of producten hoeft te gebruiken en of recepten over te nemen. Suriname heeft een rijke geschiedenis als het gaat om culinair. Er kan veel geëxperimenteerd worden. Hij is zelf kok, gestudeerd aan de Suriname Hospitality Tourism Training Center, en tijdens zijn studie moest hij ook met Surinaamse ingrediënten werken.

Culinair event

Het is een uitdaging om personen bereid te vinden die het idee willen ondersteunen. Rhaidel heeft toch acht (8) ondernemers bereid gevonden hem te helpen. De uitdaging was voor hen om met het bestaand product, iets nieuws te doen. Van hem kregen ze mee om de Surinaamse smaak te behouden in het product; Traditioneel met een twist. Wat Rhaidel heeft gemaakt, zijn soesjes van cassave met de standaard kipvulling en een ander collega maaktte van cassave pom, zonder de pomtayer te gebruiken als basis ingrediënt. Zo ook waren er andere ondernemers die wijn produceerden uit de vruchten: Ananas, Gember, Suikerriet of Djamoe. Deze vruchten werden ook met elkaar gecombineerd.

Rising Sun

‘Als de zon opkomt, dan bloeit alles’. Benito Amania is de oprichter van dit wijn producerend bedrijf. Zijn inspiratie kreeg hij van zijn schoonmoeder, die een Inheems drankje maakte, dat sterk proeft naar wijn. Benito bestudeerde het proces en vervaardigde zijn eigen wijn uit Surinaamse vruchten, planten en lianen. De wijnen van Rising Sun zijn ook medicinaal te gebruiken. Rising Sun bestaat drie (3) jaar en is vooralsnog te vinden op facebook. Per jaar worden 100 flessen wijn gemaakt, want Benito is van mening dat je niet veel meer kan produceren dan je kan afzetten .

Om wijn te maken is er een proces nodig van aanrijping, dat duurt even. Hij haalt zijn producten uit eigen tuin en vanvrienden en kennissen die een overvloed hebben aan vruchtbomen. Benito probeert alles zo lokaal mogelijk te doen en droomt om Rising Sun te exporteren.

Doel

Om te investeren in culinair toerisme is actie nodig. Personen hebben Rhaidel al benaderd met verschillende soorten ideeën als competities. Zelf willen zij niet in de uitvoering zitten om een evenement te organiseren, vanwege de werkzaamheden. Rhaidel geeft aan dat Surinamers wel ergens moeten beginnen wil men de culinaire sector laten groeien. Hij wilt meer van dit soort evenementen houden, waarbij er een samenwerking komt, in plaats van concureren met elkaar. ‘Wij gaan uiteindelijk voor hetzelfde doel; investeren in Culinair Suriname.’-.

-Bron: Xaviera L. Arnhem-