Rinaldo Klas en Maartje Jaquet: Bezielde lijnen

8 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 08 oktober 2019 – Bezielde lijnen toont het verassend resultaat van de synergie tussen twee kunstenaars die nu tien jaren als collega’s en vrienden met elkaar verbonden zijn: Rinaldo Klas in Suriname en Maartje Jaquet uit Amsterdam. Eén van de raakvlakken die in het werk van de kunstenaars te herkennen is, is hun gebruik van lijnen. Beiden trachten met simpele en gevoelige lijnen het diepere te vangen van hetgeen ze vastleggen.

Maartje Jaquet heeft in het verleden veel met film en fotoografie gewerkt. Zo maakte zij tijdens haar verblijf in Suriname, rond 2009 de zogenoemde ‘One Minute Video’s van haar impressies. De afgelopen jaren is zij zich gaan richten op het tekenen en schilderen van mensen met pen, potlood en aquarel.

In Bezielde lijnen laat zij een aantal portretten zien die zij in 2017 maakte tijdens haar verblijf in Amsterdam Zuidoost en een serie portretten die zij speciaal voor deze expositie maakte van verschillende mensen, aan de Waterkant van Paramaribo. Rinaldo Klas, is een bekende kunstenaar in Suriname. Centraal thema in zijn werk sinds de jaren ’90 is het grote effect van het ingrijpen door de mens op het milieu. Voor Bezielde lijnen maakt hij figuratieve monoprints en acrylschilderijen. Het raakvlak van hem en Maartje, het lijnenspel in hun werk, is duidelijk zichtbaar in de dynamiek van de lijnen in zijn monoprints van mensen.

In de kleurrijke acrylschilderijen geeft Rinaldo uiting aan zijn betrokkenheid bij mens en milieu. Maartje en Rinaldo hebben samen een grote schilderij op acryl. De expo Bezielde lijnen is tot 2 november te bezichtigen in de Readytex Art Gallery.-.

-Xaviera L. Arnhem-