ROS traint dorpelingen Langu in verhoging rijstproductie

24 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 24 juni 2022- Het dorp Langu in het district Sipaliwini heeft de afgelopen maand, met ondersteuning van het ministerie Regionale Ontwikkeling en Sport, 100 kg hoogland rijst geproduceerd. De beleidsadviseur van ROS, Nabesing Ajeki die deskundige is op het gebied van landbouw, heeft 30 dorpelingen getraind in het pellen en verpakken van hoogland rijst.

Volgens hem was deze productie eigenlijk bestemd voor eigen gebruik, maar na te hebben vergaderd met de omliggende dorpen, is er besloten dat wanneer zij geen rijst meer hebben in hun magazijn, ze bij deze mensen kunnen opkopen.

Ajeki: “Wanneer het opgekocht wordt, is het voor de landbouwers dan duidelijk dat ze meer moeten gaan produceren. Zo wordt ook de levensstandaard van de mensen naar een hoger niveau getild door meer inkomsten te genereren uit de landbouw.

”Hoogland rijst kan vergeleken worden met de rijsttype super. Het heeft een biologische kracht, het wordt niet geplant met chemicaliën en de gronden worden ook niet bespoten met gramaxone.

Over ongeveer 4 of 5 maanden zal de landbouwdeskundige weer naar het gebied afreizen. Ook de verpakking van de rijst zal worden aangepast, zodat er kan worden geleverd aan de supermarkten. Het landbouwproject, dat te Langu wordt uitgevoerd, is in 2016 begonnen. Begin 2017 vond de eerste oogst plaats.