Ruim twintig burgers gedood bij aanval op humanitair konvooi in Zuid-Oekraïne

30 September 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Bij een aanval op een humanitair konvooi in de Oekraïense regio Zaporizhzhia zijn veel doden en gewonden gevallen. De gouverneur van de regio schrijft op Telegram dat door Russische beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en dat 28 personen gewond zijn geraakt.

Rusland ontkent dat en beschuldigt juist Oekraïne van de aanval.

De mensen zouden zijn beschoten toen ze met hun auto’s in de rij stonden om naar het bezette gebied te reizen. Ze wilden daarnaartoe om familieleden op te halen en hulp te verlenen.

Op een foto die de gouverneur deelt, zijn lichamen tussen verwoeste auto’s te zien. Hij zegt dat medische hulpverleners aanwezig zijn om de gewonden te helpen.

Een Russische functionaris in Zaporizhzhia ontkent dat Rusland iets met de aanval te maken heeft en beschouwt die suggestie als een provocatie van Oekraïense zijde. Hij zegt dat Oekraïense soldaten zelf verantwoordelijk zijn voor deze “terroristische actie”.

Oekraïne doodt door Moskou geïnstalleerde functionaris in Kherson

Een door Moskou geïnstalleerde functionaris in de door Rusland bezette Oekraïense regio Kherson is omgekomen door een aanval van Oekraïense troepen.

Alexei Katerinichev, het plaatsvervangend hoofd van de beveiliging van het bestuur van Kherson, werd volgens Russische staatspersbureaus gedood door een raketaanval in het centrum van Kherson. Katerinichev bekleedde zijn functie sinds anderhalve maand.

Zowel Kherson als Zaporizhzhia wordt vrijdag door Rusland geannexeerd. Dat betekent dat Rusland de bezette Oekraïense gebieden vanaf dat moment als zijn grondgebied beschouwt. President Vladimir Poetin houdt om 14.00 uur (Nederlandse tijd) een toespraak over zijn plannen. Nederland en andere

westerse landen hebben laten weten dat ze de regio’s als Oekraïens grondgebied blijven zien.

-nu.nl-