Russische centrale bank verlaagt opnieuw rente om opmars van roebel te stoppen

27 May 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 27 mei 2022 – De Russische centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief voor de derde keer op rij verlaagd. Het rentetarief in Rusland ging omlaag van 14 naar 11 procent. De rentestap volgde na een noodvergadering van de centrale bank die in het teken stond van het afremmen van de sterke opmars van de roebel.

Met de renteverlaging hoopt de bank ook de door westerse sancties getroffen Russische economie te ondersteunen. De centrale bank zou eigenlijk pas over zo’n twee weken een rentebijeenkomst houden, maar kondigde woensdag een noodvergadering aan.

De bank liet tijdens de vergadering weten dat de deur openstaat voor verdere verlagingen van de rente. In een toelichting hadden de beleidsmakers het weinig over de roebel. Wel meldden ze dat de waardestijging van de munt heeft bijdragen aan een vertraging van de inflatie.

Eind februari werd de rente in Rusland nog ruim verdubbeld, naar 20 procent. Dat gebeurde om de koersval van de roebel en de hoge inflatie in het land tegen te gaan. De roebel verloor toen maar liefst 40 procent van zijn waarde door de westerse sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne op 24 februari.

Russische munt steeg afgelopen tijd flink in waarde

De Russische munt is sindsdien weer flink in waarde gestegen en bereikte het hoogste niveau sinds 2018 ten opzichte van de dollar. Dat komt vooral door de beperkingen die Rusland heeft gesteld op de uitstroom van kapitaal uit het land en de hogere prijzen voor olie en gas.

Doordat de olie- en gasexport van Rusland grotendeels is vrijgesteld van sancties, stromen er wekelijks miljarden dollars en euro’s het land binnen. Door de afnemende Russische import en de beperkingen op het kopen van buitenlandse producten en het verzenden van geld naar het buitenland, is de vraag naar harde valuta’s als de dollar in Rusland vrijwel opgedroogd, waardoor de roebel in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse munt.

De centrale bank wil de economie, die door de sancties afstevent op een scherpe krimp, ook een duwtje in de rug geven door de rente te verlagen. Een lagere rente zorgt er doorgaans voor dat mensen meer uitgeven, omdat sparen minder lonend wordt.

“De externe omstandigheden voor de Russische economie zijn nog steeds uitdagend, waardoor de economische activiteit aanzienlijk wordt beperkt”, zeiden de beleidsmakers. De risico’s voor de stabiliteit van het financiële systeem in het land zijn volgens de bank wel iets afgenomen.

-nu.nl-