‘Russische inval Oekraïne heeft gevolgen voor Ajax’

25 February 2022

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 25 februari 2022- Voor de mensen in Oekraïne is het natuurlijk het verschrikkelijkst, maar ook club Ajax gaat mogelijk (financiële) gevolgen voelen van de inval door Rusland in buurland Oekraïne.
In het financiële halfjaarverslag van de club, vrijdagmiddag uitgebracht, lezen we: “Op 24 februari 2022 begon een grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne en zijn beide landen met elkaar in oorlog. De vennootschap heeft nog een openstaande vordering op de Russische club FC Spartak Moscow inzake de transfer van Quincy Promes en op de club Shakhtar Donetsk uit Oekraïne inzake de transfers van Lassina Traoré en David Neres voor een totaalbedrag van 19,4 miljoen euro.”

“De vennootschap heeft ter dekking van deze uitgestelde betalingen voor een bedrag van 15,1 miljoen euro bankgaranties ontvangen en voor een bedrag van 4,3 miljoen euro is een garantie van een derde partij ontvangen. De bankgaranties zijn verstrekt door een bank uit Oekraïne. De andere garantie is afgegeven door een derde partij uit Rusland. De impact van deze oorlog op een eventueel kredietrisico is op dit moment nog niet in te schatten”, aldus Ajax.
David Neres heeft donderdag nog samen met enkele andere Braziliaanse voetballers die actief zijn in de Oekraïense competitie een video opgenomen. Daarin doen zij een smeekbede richting de Braziliaanse regering, nu Rusland Oekraïne binnen is gevallen en oorlog dreigt. Vergezeld door onder meer Vitinho (Dynamo Kiev) zit Neres vast in Kiev. In een video op Instagram luiden ze de noodklok: “De grenzen gaan dicht en er zijn momenteel geen vluchten richting Brazilië. We kunnen hier dus niet vertrekken en vragen daarom om steun van de Braziliaanse regering.”

Spelers en hun vrouwen zijn door de clubs ondergebracht in hotels nu het erop lijkt dat er voorlopig niet meer gevoetbald gaat worden in de competitie. In de reacties spreekt onder meer oud-ploeggenoot Lisandro Martínez zijn steun uit aan Neres. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn er inmiddels al meerdere doden gevallen door Russische bombardementen. In opdracht van president Vladimir Poetin zou er niet alleen via De Krim, maar nu ook via buurland Belarus aanvallen worden uitgevoerd.
–  SOCCERNEWS.NL-