Salmonella aangetroffen in Kinder Surprise uit België: ‘Ook onderzoek in Nederland’

5 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 05 april 2022 – In België en Groot-Brittannië worden inwoners opgeroepen onder meer geen Kinder Surprise meer te eten. De chocolade-eieren

worden gelinkt aan een grote salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen. De NVWA laat aan RTL Nieuws weten uit te zoeken of de Belgische eieren ook in Nederland zijn verspreid.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bracht de waarschuwing gisteravond naar buiten. Consumenten wordt aangeraden om vijf verschillende chocoladeproducten van het merk Kinder niet meer te eten, waaronder dus ook het chocolade-ei met binnenin een speelgoedje. Het gaat om producten die zijn geproduceerd in de fabriek van moederbedrijf Ferrero in het Belgische Aarlen.

‘Populair bij kinderen’

“Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren

als ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd”, zo klinkt de waarschuwing. Diezelfde oproep deed de Britse gezondheidsdienst gisteren.

De salmonellabacterie komt vaak voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Een woordvoerder van het Belgische FAVV legt aan de nieuwszender VRT uit dat salmonella ook kan voorkomen op droge producten die in vochtige omstandigheden geproduceerd worden, zoals waarschijnlijk is gebeurd met de chocolade in de fabriek in Aarlen.

De fabriek in België kwam aan het licht naar aanleiding van een grote salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Na een onderzoek kwam de fabriek in België naar voren. In Groot-Brittannië zijn al meer dan zestig mensen besmet geraakt na het eten van de chocolade, het gaat daarbij vooral om kinderen jonger dan vijf jaar oud. In België zelf zijn nog geen bevestigde gevallen bekend, maar er wordt wel onderzoek gedaan naar meerdere ‘verdachte meldingen’.

NVWA op de hoogte

De Nederlandse NVWA laat in een reactie aan RTL Nieuws weten op de hoogte te zijn van de salmonella-uitbraak en de link met de chocolade-eieren. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de producten uit de Belgische fabriek ook in Nederland zijn verspreid. “Maar we zoeken dit samen met de Belgische autoriteiten nog verder uit”, vertelt een woordvoerder.

-rtlnieuws.nl-