SBA herdenkt 75-jarig bestaan (01 januari 1947 – 01 januari 2022)

15 March 2022

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 15 maart 2022- Op 1 januari 2022 bestond de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) 75 jaar. In het kader van het 75-jarig bestaan is er op zaterdag 12 maart 2022 jl. een receptie gehouden. Vanwege de Covid-19-maatregelen kon dit niet eerder plaatsvinden. Ter gelegenheid van dit heugelijk feit zijn personen en instanties, die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en instandhouding van de basketbalsport in Suriname, gehuldigd.

De voorzitter van de SBA, Conrad Issa, is tijdens zijn speech ingegaan op de geschiedenis van het basketbal gebeuren in Suriname en de richting waar het bestuur naar toe wil met de sport. Daarbij is onder andere veel gesproken over de jeugd en de betrokkenheid van deze groep op zowel nationaal als internationaal niveau. De SBA zal ook speciale aandacht vestigen op de verdere ontwikkeling van 3×3 basketbal in Suriname.

Verder zijn er tal van projecten waar de SBA zich mee bezig houdt. Eén daarvan is het rolstoel basketbalproject, waarvan de launch in het weekend van 1 april 2022 plaatsvindt. Dit project is een samenwerking tussen de SBA en de stichting BEN (Basketbal Experience Nederland). Voor dit project komt er een speciale groep instructeurs naar Suriname. Het doel van dit project is om kinderen met een beperking kennis te laten maken met deze sport en tegelijkertijd op een andere manier sociaal bezig te laten zijn en plezier te hebben. Ook komen voor dit project speciale rolstoelen uit het buitenland.

Terugkomend op de huldigingen gaf de voorzitter verder aan dat de data/administratie jaarlijks zal worden bijgehouden, zodat er bij elk lustrum huldigingen kunnen plaatsvinden. Hierbij wordt getracht een inhaalslag te maken met het waarderen van hen die hun bijdrage hebben geleverd aan deze sport.

Enkele klinkende namen van personen die op deze avond zijn gehuldigd zijn: Renfurm Orlando(bestuur tevens coach van basketbalvereniging Yellow Birds). Pierau Rinaldo (bestuur tevens coach van de nationale selectie en De Arend). Lydia Tolud (speler van YB en dames kampioen ’s team, CBC tevens tafelofficial bij de SBA). Emanuels Marcel (eerste FIBA-arbiter van Suriname). Eudoxie Roy (Speler van het CISM-team, de nationale selecties, Ravens en SNL, tevens coach van SNL/SCVU/YB, alsook bestuurslid van SCVU en de VBTO). August Faverus (speler van Ravens en SNL en nationale selectie). Tonch Harold (Speler van Ravens en de trainer Nationale selectie). Basketbal vereniging CLD ontving een award als oudste basketbal vereniging. Reginald Tjon A Kon (gewezen bestuurslid van de SBA en vrz. van de Schakel) Dulcine Seca speler van de Arend en van de nationale selectie. Dhr. “Baas” Mijngeluk (kaartenverkoper van de SBA).