Schutsluis Coronie zeedijk op geleverd

13 February 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 13 februari 2019 – De schutsluis te Zeedijk Coronie, die door MNO vervat gebouwd is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), opgeleverd. Dit vond plaats op vrijdag 8 februari 2019. De districtscommissaris van Coronie, Remi Tarnadi, is ingenomen met het feit dat de schutsluis is opgeleverd. Volgens de districtsvader is de gehele gemeenschap blij met de oplevering. Deze sluis was bij het ontwerp van de zeedijk te Coronie niet in de planning mee genomen. Na een verzoek van onder andere de vissers, heeft men het verzoek gericht aan de overheid.

Het ministerie van OWT&C heeft er alles aangedaan om de schutsluis tot stand te brengen. Dit neemt met zich mee dat onder andere de vissersboten nu het Zoetwaterkanaal binnen kunnen varen en de vissers makkelijker kunnen laden en lossen en hun boot kunnen laten repareren.

Volgens Ronny Blufpand van het ingenieursbureau Sunecon, die belast was met het ontwerp en de directievoering van de zeedijk, is dit gedeelte het laatste van de zeedijk dat is opgeleverd. Hij zegt verder dat de totale lengte van de zeedijk te Coronie 14,4 km is. Gelet op de schutsluis staat die centraal van de dijkdelen van het oosten en westen. Blufpand zegt verder dat deze schutsluis niet in de planning was, maar dat er op verzoek van de overheid werk van is gemaakt om dit voor elkaar te krijgen. Waard te vermelden is dat de schutsluis nu handmatig wordt bediend, doch zal dit op kort termijn vervangen worden door elektronische takels.

De voorlichtingsdienst van het ministerie meldt verder dat er door de overheid een hydraulische graafmachine met lange giek is aangekocht, voor het duurzaam onderhouden van de kanalen van het dijk tracé.

-Bron: Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie-