SFOB dient reeks projecten in bij Alcoa Foundation

9 April 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 08 april 2019 – Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) heeft veertien projecten ter goedkeuring ingediend bij de Alcoa Foundation. Dit vond plaats in februari 2019 en is verspreid over vijf districten. De Alcoa Foundation financiert alleen projecten in gebieden waar zij werkzaam is of is geweest. Het gaat in dit kader om de gebieden Brokopondo, Para, Wanica, Marowijne en Commewijne.

De Alcoa Foundation zal conform haar richtlijnen natrekken welke projecten prioriteit genieten voor de beschikbare financieringen. De SFOB is een semi-overheidsinstelling, ressorterende onder het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Haar missie is om een bijdrage te leveren aan het wegwerken van de sociaal-economische achterstand van de binnenlandbewoners.

Eén van de veertien projecten is getiteld “Supporting sustainable forestry in Surinamese tribal community with the purchase of a Mobile Sawmill”. Binnen dit project is SFOB belast met het beheren van de financiële middelen. Het gaat om een contributie verkregen uit het Canada Fund for Local Initiatives. Het verwachtte resultaat van dit project is dat de dorpen kunnen beschikken over voldoende houtproducten, zodat de bouw van de geprojecteerde technische instituten, evenals de reparatie van gemeenschappelijke voorzieningen, huizen en gebouwen kan worden gerealiseerd. Technische instituten zullen worden opgericht om beroepsopleiding te geven in traditionele ambachten, houtbewerking en het maken van meubels.

Dit project betreft een samenwerking met de Saamaka Wosu Coöperatie en het Directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DDOAS) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Samaka Wosu Coöperatie is tijdens een gran krutu in november 2018 ingesteld door de Saamaka granman, Albert Aboikoni. Er is daarbij nadruk gelegd op de behoefte naar duurzame ontwikkeling. In dat kader is er ook een strategisch plan opgezet waarbinnen er enkele projecten in samenwerking met RO uitgevoerd zullen worden.

Projectcoördinator Cylene France van SFOB geeft aan dat het project aan het begin van de implementatiefase zit. De middelen zijn reeds overgemaakt en er is gebrainstormd over de uitvoering en het aankopen van de materialen met alle betrokken partijen. De stichting zal te zijner tijd meer informatie vrijgeven over de overige projecten.

-ministerie van Regionale Ontwikkeling-