Southgate en Sterling roepen UEFA op in te grijpen in racistische leuzen

28 March 2019

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 28 maart 2019 – Bondscoach Gareth Southgate en aanvaller Raheem Sterling hebben de UEFA opgeroepen in te grijpen nadat enkele spelers van Engeland maandagavond in het EK-kwalificatieduel bij Montenegro (1-5) racistisch werden bejegend door het thuispubliek.
Onder anderen linksback Danny Rose en aanvallers Sterling en Callum Hudson-Odoi moesten het ontgelden. In Stadion Pod Goricom waren onder meer apengeluiden te horen als een van die spelers aan de bal kwam.
“Dit is onacceptabel”, zei Southgate na het duel in gesprek met de BBC. “Veel mensen hebben de racistische bejegeningen gehoord en ik ben daar één van. Er is geen discussie mogelijk of het nou wel of niet is gebeurd.”
“We moeten ervoor blijven zorgen dat de spelers zich door ons gesteund voelen. We gaan dit vanzelfsprekend rapporteren via de juiste kanalen en vertrouwen erop dat de UEFA de juiste stappen zal ondernemen.”
De vleugelspeler hoopt dat de UEFA niet alleen de daders aanpakt, maar het hele publiek straft. “Wat mij betreft speelt Montenegro de volgende wedstrijd in een leeg stadion. Hier moet een collectieve straf voor worden uitgedeeld. Als de straf dan voorbij is, dan denken mensen wel twee keer na voordat ze zoiets dwaas doen.”
Hudson-Odoi liet zich net als Southgate en Sterling na afloop ook nog kort uit over de incidenten in Podgorica, waar Engeland bij rust al met 1-2 leidde. “Deze gebeurtenissen zijn onaanvaardbaar. Hopelijk gaat de UEFA hier goed mee om.”

Bondscoach Montenegro hoorde geen racistische leuzen
Ljubisa Tumbakovic, de bondscoach van Montenegro, beweerde op de persconferentie na de wedstrijd dat hij geen racistische leuzen heeft gehoord en dat hij er daardoor ook niet dieper op in kon gaan.
“Dit is nu de eerste keer dat ik ervan hoor”, zei Tumbakovic. “Ten eerste zie ik geen reden om hierop te reageren, ten tweede heb ik geen racistische bejegeningen gehoord en ten derde zat ik met mijn concentratie volledig bij de wedstrijd.”
Engeland staat door de ruime zege in Montenegro soeverein aan kop in groep A. ‘The Three Lions’ wonnen vorige week al met ruime cijfers van Tsjechië (5-0).
-nu.nl-