Spaanse politie stuit op cocaïne in houtskool

3 June 2021

Comments: 0

Donderdag 03 juni 2021- De Spaanse politie heeft met hulp van Portugese collega’s, een bende opgerold die 862 kilo, in houtskool verwerkte cocaïne, probeerde te smokkelen. De cocaïne werd door de bendeleden via een ingewikkeld chemisch proces opgenomen in houtskool. Een slimme truc die het smokkelen – en het niet gepakt worden – een stuk eenvoudiger maakt.

De ‘vermomde’ cocaïne werd van de Colombiaanse stad Barranquilla naar Spanje en Portugal verscheept door ondernemingen die aangaven containers met houtskool te importeren. Eindbestemming van de drugs was een laboratorium in Spaans Baskenland, waar de cocaïne van de houtskool wordt gescheiden en verder verdeeld en verkocht.

De politie nam bij een inval 862 kilo cocaïne in beslag met een waarde van rond de 30 miljoen euro. Het complex chemisch proces waarmee de cocaïne in de houtskool gecamoufleerd werd, is volgens de autoriteiten een tot nu toe, ongekende methode die ook zeer moeilijk op te sporen is. Ook getrainde honden zijn niet in staat om de verborgen cocaïne te ontdekken.

De autoriteiten in de regio Castillo y León deden het succes van de operatie, dinsdag uit de doeken voor de Spaanse media. Het is voor deze regio de grootste cocaïnevondst ooit. De bendeleider werd in het hoofdkwartier van de smokkelaars in Medina del Campo, gearresteerd. Voor zover bekend zijn er in Spanje, vijf aanhoudingen verricht in deze zaak.