SRD 100 miljoen gestopt in fonds agrariërs

11 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 11 maart 2022- Er is SRD 100 miljoen beschikbaar gesteld voor het Nationaal Ontwikkelingsfonds Agribusiness (NOFA). De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien beantwoordde enkele vragen die gesteld waren in de DNA. Het bedrag zal in tranches beschikbaar zijn. Er is besloten is om een rentepercentage te hanteren van 5.5% per jaar. Daarvan zal 1% gaan naar de beheerder en 4.5% zal terugvloeien ter versterking van het fonds. Vandaag zal de wet verder worden behandeld in de Nationale Assemblee.

Er zijn diverse uitdagingen waarmee het agrarische beleid te maken heeft. Hij noemde onder andere klimaatverandering, voedselzekerheid ook door de oorlog in Europa en de stijgende prijzen van olie en andere input en voedselzekerheid. De agrarische sector is door de slechte financieel-economische situatie en de Covid-19-pandemie in een crisis terecht gekomen.

He Agrarisch Kredietfonds werd ingesteld om te voorzien in de kredietbehoefte van kleinschalige en middelgrote bedrijven. Volgens de LVV minister zijn de gestelde doelen, door wanbeleid, slechts voor een deel gehaald. Door het instellen van NOFA wil de regering een verandering hierin brengen en moet het een bijdrage leveren aan het realiseren van het goedgekeurde Herstelplan (2020-2022).

Er dient ook een gedegen voorlichting te worden gegeven over de instelling van NOFA. “We zullen zeker erop toezien dat de aanvraagformulieren niet al te ingewikkeld zullen zijn. De Voorlichtingsdienst van LVV zal ook ondersteuning bieden bij het invullen van de aanvraagformulieren”, legde Sewdien uit. De agrariërs die in aanmerking zullen komen voor een krediet, krijgen geen contant geld in handen. Het fonds zal zoveel mogelijk de rekeningen zelf betalen. Mensen moeten wel over een bankrekening beschikken. Vandaag zullen de Assembleeleden in de tweede ronde aan het woord komen.