Staatsrechtgeleerde Sam Polanen overleden

11 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 11 februari 2022- De Staatsrechtgeleerde, Sam Polanen, is vanmorgen overleden. Polanen mocht op tienjarige leeftijd, met een bevriend echtpaar van zijn ouders, meereizen naar Nederland. Het was de bedoeling dat hij voor de periode van 6 maanden in Nederland zou verblijven maar deze 6 maanden werden uiteindelijk  23 jaar. Nadat hij de school had afgemaakt, deed hij aan gymnastiek. Op aandringen van zijn oom Desi Polanen, die een tandartsenpraktijk had, deed hij de vervolgopleiding tandheelkunde. Na een jaar besloot hij rechten te studeren in Groningen en daarna in Leiden. 

Hij behaalde zijn doctoraalexamen Rechten aan de Universiteit van Leiden op 8 mei 1973. Een jaar later, 1974, keerde Sam terug naar Suriname en trad toen in dienst van de overheid als secretaris van de grondwetcommissie. Deze commissie was belast met de voorbereiding van de grondwet van Suriname die na de onafhankelijkheid in 1975 in werking zou treden. In 1976 werd hij benoemd tot docent Staats- en Bestuursrecht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). 

Van 1988 tot 2001 was hij algemeen secretaris van de Centrale Bank van Suriname. Sam Polanen heeft aan de wieg gestaan van het kiesstelsel van de Republiek Suriname. Deze werd in 1988 gepubliceerd door de staatsrechtgeleerde gepubliceerd. In het kiesstelsel staat er een uiteen zetting hoe de verkiezingen georganiseerd zijn voor De Nationale Assemblee en de nieuwe regionale volksvertegenwoordigingen, de districts– en ressortraden. Sam Polanen is 80 jaar oud geworden.