Stichting De Kracht van de Vrouw zet vrouwen in de bloemetjes

10 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 10 maart 2022- De stichting “De Kracht van de Vrouw” heeft in het kader van “Internationale dag van de vrouw” dit jaar ook besloten vrouwelijke rolmodellen in de bloemetjes te zetten. Het gaat hierbij om vrouwen uit de Inheemsen gemeenschap en van Afrikaanse afkomst.

Op dinsdag 8 maart 2022 hebben in totaal 15 vrouwen de “Grani Fiti Joe Moi Misi Award en certificaat ontvangen.

De volgende vrouwen zijn uitgekozen voor deze award: Muriël van Doimen, Parami Emie, Dahl Berriel Francis, Titsia Asabina-Nathaniël, Jolanda Hokstam-Sweet, Rosita Leeflang, Ormskerk Juanita Rosita, Sharmaine Morina Artist, Consuela Cindy Maai, Nancy Lodik, Joyce Williams, Jacintha Thomas-Alfaisi, Caprina of Caprino??? Mildred Helen, Kiba Channa en Empress Graciella Morman.

Assembleelid Patricia Etnel, die de aanwezigen heeft toegesproken, mocht een oorkonde in ontvangst nemen. Haar bijzondere bijdrage aan de gemeenschap, in het bijzonder voor de vrouwen is niet onopgemerkt gebleven.

Deze voorbeeldige vrouwen zijn overwegend geselecteerd op basis van de activiteiten die zij belangeloos onder vaak complexe omstandigheden voor vrouwen, mannen en kinderen in hun omgeving verrichten. Voorzitter van de Stichting De Kracht van de Vrouw, Agnitha Jozefzoon zegt dat vrouwen overal ter wereld en ook in Suriname achterstanden ondervinden op economisch en sociaal gebied. Maar ook huiselijk geweld en seksuele intimidatie kunnen nog als veel voorkomende misstanden tegen vrouwen worden aangemerkt.

Het thema voor dit jaar is solidariteit. Jozefzoon geeft aan dat we dit samen moeten doen. “Heel wat dingen moeten veranderd worden. Het is nu de tijd dat we nu zelfs een vrouw als president hebben”.

Als voorbeeld gaf ze aan dat bepaalde landen al een vrouw als president hebben. Ze vindt ook dat discriminatie tussen mannen en vrouwen moet worden verbroken. Er is volgens haar wel reeds een begin hieraan gemaakt, als we kijken naar het aantal vrouwen in de gemeenschap dat tegenwoordig voor beroepen kiest, die veelal door mannen beoefend worden. Daarom vindt voorzitter Jozefzoon het belangrijk om de 15 dja dja uma’s te huldigen, zodat zij gemotiveerd doorgaan met het bieden van ondersteuning aan andere vrouwen.

Ze roept de ouders, maar in het bijzonder de vrouwen, op om hun kinderen te leren zelfstandig te worden. Ook aan de mannen deed ze de oproep om hun verantwoordelijkheid als vader te nemen. “Wij moeten onze kinderen helpen om waardige burgers te worden in de maatschappij.