Stichting Ypsilon Suriname viert 24-jarig bestaan

11 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 11 maart 2022- Na een onderbreking van bijkans twee jaar vanwege Covid-19 start stichting Ypsilon Suriname wederom met bijeenkomsten en gespreksavonden voor relaties van mensen met een psychiatrische aandoening en ook voor de cliënten zelf. Bij het 24-jarig bestaan van de stichting is er woensdag 9 maart 2022 in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) aandacht besteedt aan het onderling contact met uitwisseling van ervaringen en kennis.

Joyce Dawson-Smits is vanaf de start voorzitter van de stichting. “We willen allemaal ons kwetsbare familielid of partner zo goed mogelijk ondersteunen en tegelijkertijd ook onszelf weer moed inspreken. Dit is vaak een héél zware opgave. Vooral nu in deze Covid-tijd en de economische crisis in ons land.”

Het is volgens Dawson prettig om daarvoor erkenning en herkenning te vinden, binnen de kring van stichting Ypsilon Suriname. “Wij geven advies en informatie over de ziektebeelden, over het verloop van de ziekte, over de weg naar een behandelaar, de behandeling, de medicijnen en de ondersteuning daarbij. We zijn een luisterend oor en bieden een schouder om op steunen in moeilijke periodes. We brengen mensen in contact met elkaar. We zijn er als u met uw verdriet, zorgen, bezorgdheid, boosheid, schaamte, angst, schuldgevoelens of pijn zit en wanneer u geconfronteerd wordt met de ziekte van uw dierbare moeder, kind, broer of ander familielid. We maken ook leuke uitstapjes om even in een andere omgeving los te laten en te ontspannen.”

Dawson liet de projecten waaraan de afgelopen twee jaar is gewerkt de revue passeren. In samenwerking met de directie van het PCS en met hulp van donateurs, bedrijven, familie en vrienden is een bijdrage geleverd aan het opzetten van een tuinbouwproject als arbeidstherapie voor patiënten om groente, fruit en sierplanten te verbouwen voor de inwoners van het PCS.

Er zijn twee naaimachines gedoneerd zodat cliënten weer volop kunnen participeren aan de dagbestedingsactiviteiten. Voor de Zumba danslessen (voor bewegingsoefeningen), presentaties en karaoke voor cliënten en personeel is er een geluidsinstallatie geschonken. Tweedehandse houtbewerkingsapparaten zijn gedoneerd voor de dagbesteding en er zijn planten geschonken voor verfraaiing van de omgeving.

Uit de opbrengsten van bunkopu series, gehouden door De Thriftshop, zijn onder andere een naaimachine en handenarbeid benodigdheden aangeschaft. Het is allemaal teveel om op te noemen, maar de stichting helpt waar nodig om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg te helpen up te graden.

Dawson: “We werden benaderd door het ministerie van Volksgezondheid om te participeren in het suïcidepreventieprogramma. Jammer genoeg krijgen we nog heel weinig steun van de overheid, maar we zijn blij met de ondersteuning van de directie en vakgroep van het PCS die in feite ook onderdeel zijn van Volksgezondheid. Het zou wel een heel stuk aangenamer zijn met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, en alle andere ministeries om mensen met een psychiatrische aandoening beter op te vangen en meer hulp te bieden.”