Stijging dialyse patiënten verontrustend

4 August 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Er is een stijging te merken van het aantal aanmeldingen van patiënten bij het nierdialysecentrum. Jaarlijks zijn het ongeveer 40 nieuwe aanmeldingen bij het centrum. Dit zegt voorzitter Leon Brunings van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC). De studies die worden gedaan om de oorzaak van de stijging te achterhalen zijn nog niet rond. Volgens Brunings kan onze leefwijze één van de oorzaken zijn van de jaarlijkse stijging.

Bij kinderen is er ook een toename van dialyse patiënten te merken zegt Brunings. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij de stijging. Eén hiervan is dat het kind geboren wordt met een nierafwijking. Landelijke preventieprojecten zullen worden uitgevoerd in de toekomst voor het bewust maken van mensen. Hij geeft aan hoe het nu te minimaliseren bij kinderen.

Dialyse patiënten hebben een aangepast levensritme. Dit houdt in dat ze weinig ingrediënten mogen gebruiken voor hun voeding. Zout en suiker of een pikante marinade vormen een ware uitdaging voor deze groep. Brunings legt uit hoe het leven van een nierdialyse-patiënt wekelijks eruit ziet.