Supermarktketen Coop moet bijna 800 Zweedse winkels sluiten na cyberaanval

4 July 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 04 juli 2021 – Supermarktketen Coop heeft zaterdag bijna al zijn achthonderd winkels in Zweden tijdelijk moeten sluiten als gevolg van een cyberaanval die de kassa’s lamlegde.

Volgens een Zweedse dochteronderneming van het IT-bedrijf Visma is er een verband met de grote cyberaanval die vrijdag werd uitgevoerd op het Amerikaanse bedrijf Kaseya, dat ICT-systemen beheert voor veel bedrijven.

De groep die achter de hack zit, staat volgens cyberbeveiligingsbedrijf Recorded Future bekend als REvil. De Russische hackgroep zat ook achter de hack bij vleesverwerkingsbedrijf JBS, waardoor vorige maand een aanzienlijk deel van de Amerikaanse vleesverwerkingsindustrie werd stilgelegd. Het bedrijf betaalde 11 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) losgeld na de cyberaanval.

Die aanval kwam niet lang na een grote cyberaanval op het Amerikaanse Colonial Pipeline. Door die aanval moest een belangrijke oliepijplijn in april tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen. DarkSide, tevens een Russisch hackerscollectief, zat achter de gijzeling van het systeem.

Ransomware vormt wereldwijd een steeds groter probleem. Volgens beveiligingsbedrijf Emsisoft is in 2020 zeker 18 miljard dollar betaald aan cybercriminelen die ransomware inzetten.

Coop heeft een marktaandeel van 20 procent in de Zweedse supermarktsector en een jaaromzet van omgerekend ongeveer 1,5 miljard euro.

-nu.nl-