Surinaamse delegatie neemt deel aan jaarlijkse conferentie IMF en WBG

17 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 17 oktober 2019 – “Waar je elkaar niet kan ontmoeten, is dit de unieke plaats om lopende zaken te bespreken met instituten waar wij zaken mee doen als rating agencies, het IMF en de Wereldbank,” zegt Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën. De minister is deze week in Washington DC, waar hij de Surinaamse delegatie leidt die deelneemt aan de jaarlijkse conferentie van de raden van

bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep (WBG).

Een Surinaamse delegatie geleid door Financiënminister Gillmore Hoefdraad, is momenteel in Washington DC om deel te nemen aan de jaarlijkse conferentie van de raden van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep (WBG). Meer dan 180 landen worden vertegenwoordigd door hun respectieve ministers van Financiën en Ontwikkeling, Centralebankpresidenten, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en academici. Ze komen bijeen om mondiale vraagstukken op het gebied van financiële stabiliteit, economische ontwikkeling en armoedebestrijding te bespreken en op te lossen.

“Het is een drukke week waarin veel meetings plaatsvinden. We hebben vandaag een ontmoeting gehad met de IDB over de ontwikkelingsprojecten die gaande zijn. Daarnaast een onderhoud met de executive director van de Wereldbank over het reilen en zeilen binnen de bank en wat wij de komende jaren allemaal nodig zullen hebben. We hebben ook gesproken met de country director van de Islamic Development Bank voor Latijns-Amerika over onder meer PhD beurzen de van start zullen gaan”, licht de minister het programma van de derde conferentie dag toe. De bewindsman en zijn team hebben verder twee belangrijke meetings gehad met de executive directors office van het IMF over artikel 4 alsook een meeting met de Artikel 4 missie zelf. Tijdens deze ontmoeting zijn voornamelijk fiscale issues met betrekking tot Suriname besproken.

Internationale ervaring

Voorafgaand aan de officiële opening op vrijdag 18 oktober, vinden tientallen lezingen, seminars, discussies, persbriefing’ s, multi- en bilaterale ontmoetingen plaats. Jong kader van de Centrale Bank is meegereisd om deel te nemen aan de conferentie. “Voor hun gaat een hele nieuwe wereld open”, aldus minister Hoefdraad. “Economie leer je in de schoolbanken, maar hier krijg je een unieke kans om in de praktijk te worden getraind tijdens de verschillende seminars.” De minister juicht het toe dat een nieuwe generatie experts in de gelegenheid is internationale kennis en ervaring op te doen in belang van Suriname. “Ik hoop dat zij over een vijf, zes jaar in de top van de topfuncties van de Centrale bank zullen zitten, om onze Centrale bank naar grotere hoogten te brengen.”

Als voormalig president van de Centrale bank was zijn beleid om te investeren in jong kader. Dit, door onder meer deelname aan internationale conferenties en stage bij internationale organisaties zoals het IMF. “Ze leren de internationale instituten van binnenuit kennen en krijgen zo de mogelijkheid om een veelbelovende carrière op te bouwen”, aldus Financiënminister Hoefdraad.

-Ministerie van Financien-