Surinaamse regering is op de goede weg

16 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 16 februari 2022- “De regering is op de goede weg voor wat betreft het herstellen van de Surinaamse economie”, zegt Deputy Division Chief, Mr. Ding Ding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit zei hij vandaag tijdens de gehouden persbriefing van het ministerie van Financiën en Planning. Suriname en het IMF hebben het afgelopen jaar overeenstemming bereikt voor een lening van 690 miljoen amerikaanse dollar. De vooruitzichten voor Suriname zien er volgens het IMF, positief uit.

De regering Santokhi-Brunswijk heeft na haar aantreden stappen ondernomen voor de hervorming van de economie. Hiertoe behoren het in elkaar zetten en goedkeuren van het Herstelplan Suriname alsook het instellen van het Tripartiet Overlegorgaan voor het bereiken van een breed maatschappelijk draagvlak. Dit is van belang voor het behalen van gewenste resultaten tijdens het uitvoeren van de punten vervat in het ‘IMF akkoord’

Het programma van de overheid, op de middelange termijn, wordt ondersteund door IMF-middelen van ongeveer 690 miljoen amerikaanse dollar. Dit met een looptijd van 36 maanden, in de periode 2021-2024. Deputy Division Chief Ding geeft verder aan dat de Centrale Bank van Suriname een cruciale rol vervult in de ondersteuning van het IMF programma, met name het implementeren van de punten zoals vervat in het akkoord met de Surinaamse overheid.

Het Internationaal Monetair Fonds is ondertussen gestart met periodieke evaluaties over de uitvoering van het akkoord met de regering Santokhi-Brunswijk. Ding Ding is tijdens de persbriefing ook ingegaan op de mogelijkheid voor een vaste vestiging van een IMF kantoor in Suriname.