Suriname en Barbados buigen zich over versterken relatie

16 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 16 februari 2022- Suriname en Barbados willen hun bilaterale samenwerking versterken. Het staatshoofd van Suriname, president Chandrikapersad Santokhi en Barbadiaanse premier Mia Amor Mottley vertoeven in Guyana voor het bijwonen van de International Energy Conference and Expo 2022. De regeringsleider heeft tijdens dit gesprek aangegeven dat Suriname erin is geslaagd de financiële crisis onder controle te krijgen en daarnaast een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft weten te sluiten. Daarnaast merkte de president op dat Suriname beschikt over grond voor landbouw, er is marktafzet en het bedrijfsleven heeft potentie.

Premier Mottley is van mening dat de relatie tussen de landen binnen de Caricom alleen zal versterken wanneer zij dichter bij elkaar komen. Ze merkt op dat er te lang is gesproken en dat het nu tijd is voor actie. Ze verwijst daarentegen naar vliegverbindingen, die van belang zijn voor de toerismesector en cruciaal voor het ontsluiten van de Amerikaanse kustlanden. Ook de landbouwsector moet benut worden voor de ontwikkeling en het oplossen van problemen.

Tijdens de meeting hebben beide regeringsleiders ook stilgestaan bij de toerismesector. Deze sector kan op haar beurt voor een enorme boost van de goud verwerkende sector zorgen. De premier spreekt op dit stuk van een tot nu toe onbenutte kans. Zij ziet ook kansen voor Suriname op het gebied van pluimvee en visserij binnen de Caricom.