Suriname krijgt 90.000 vaccins uit Nederland

8 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 08 juni 2021- Op maandag 7 juni, heeft de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, namens de Surinaamse Regering de schenkingsovereenkomst tussen de Republiek Suriname en de Staat der Nederlanden ondertekend. De Nederlandse Volksgezondheid minister Hugo de Jonge, heeft het document bevestigd.

Suriname zou in eerste instantie een doses van 40.000 vaccins ontvangen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben ziekenhuizen in Nederland minder van het vaccin besteld, waardoor er ruimte is om een grotere partij aan Suriname te leveren. Het gaat in de eerste zending om een aantal van 90.000 AstraZeneca-vaccins, die per direct ingezet kunnen worden in Suriname. Op woensdag 9 juni komt deze bezending aan.

Afhankelijk van de leveringen die Nederland binnenkrijgt, kan Suriname nog hooguit 750.000 doses aan AstraZenecavaccin ontvangen deze maand.

Er zouden ook 50.000 Moderna-vaccins aan Suriname geleverd worden. Die doses worden vooralsnog vervangen door AstraZeneca. Dat vaccin kan in tegenstelling tot Moderna op koelkasttemperatuur bewaard worden en is daardoor logistiek makkelijker in te passen in het Surinaamse vaccinatieprogramma.

Nederland schenkt niet alleen vaccins aan Suriname. Afgelopen dinsdag heeft Nederland ook zuurstofcontainer en persoonlijke beschermingsmiddelen geleverd aan Suriname. Met deze ondersteuning, kan Suriname de covid-19 situatie beter beheersen.

-STVS Website-