Suriname vraagt Nederland om hulp bij aanpak overstromingsprobleem

6 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 06 juni 2022- De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de aanpak van de overstromingsproblemen waar Suriname al bijna drie maanden mee kampt. Dat heeft de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi aan het ANP bevestigd. Het is nog niet duidelijk hoe de hulp er precies uit gaat zien.

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft eind mei zeven van de tien districten tot rampgebied verklaard. Twee- tot driehonderd gezinnen hebben hulp nodig omdat hun huizen onder water staan en hun oogsten geheel verloren zijn gegaan. Andere bewoners van het rampgebied zijn tijdelijk naar hogere gebieden gegaan of bij familie ingetrokken.

De wateroverlast is het gevolg van grote hoeveelheden regen die Suriname de afgelopen tijd te verwerken heeft gekregen. Het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen maakt het extra moeilijk om het vele water snel af te voeren. Deskundigen verwachten dat de hevige regen nog wel tot augustus kan aanhouden.

In 2006, toen Suriname ook met zware overstromingen te maken had, bood het Nederlandse leger steun. Een transportschip van de Koninklijke Marine was toen tien dagen actief in het rampgebied.

Brazilië, Venezuela en Japan hebben de afgelopen tijd al hulp verleend aan Suriname, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen. Ook de Caribbean Disaster Emergency Management Agency is in actie gekomen.

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft de bedrijven die in de Surinaamse wateren naar olie zoeken om hulp gevraagd. Suriname zelf heeft het leger, de brandweer, de politie en de hulporganisatie Medische Zending ingeschakeld.

𝘽𝙧𝙤𝙣: 𝙉𝙐.𝙣𝙡/𝘼𝙉𝙋 𝘽𝙚𝙚𝙡𝙙: 𝘼𝙉𝙋