Suriname zet eigen verhaal neer door films- Suleigha Winkel

July 7, 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 07 juli 2019 – Het is bewezen dat Suriname haar eigen verhaal in film kan neerzetten. Suleigha Winkel, filmregisseur en initiatiefnemer van het Entertainment bedrijf Surefire heeft dat wederom kunnen bewijzen met de eerste Indo Film Festival. Via Markoesa Film & Events, die deel is van Surefire, wil Suleigha zich uitsluitend richten op de wereld van Cinema in Suriname.

Het gaat vooral om byzondere en independent films uit verschillende werelddelen met een sterk verhaal. Markoesa als platform presenteert deze byzondere independent films in een ruimte die wordt omgetoverd tot een kleine eigentijdse cinema.

Indo Film Festival

Dat werd dus ook gedaan op Peperpot. In het Peperpot Natuur Reservaat, waar het Dicovery Center ligt, werd deze plek omgezet tot een kleine cinema. Aanwezigen konden genieten van korte films, die maximaal 15minuten duurden. De korte films zijn gemaakt door de jonge generatie Surinaamse Javanen. Het gaat dan om Ian Atmidjojo; hij vertelde over Pak Sapto, de enige dhalang, wayang speler in Suriname. Shellen Arga maakte een vlog over haar eerste ervaring met de Javaanse dans, die men kan volgen bij de Indonesische Ambassade en Andy Daniels.

Daarnaast kon men ook genieten van andere films als Jaji gemaakt door Docu125 en korte Indonesische films. Het Indo Film Festival werd twee dagen gehouden.

Samenwerking

Er is een voortreffelijke samenwerking geweest met de Indonesische ambassade. De ambassade had een project als deze ook voor ogen. Met dit project is de Indonesische cultuur,die nog in Suriname leeft gepromoot en bewaard gebleven. Binnen de ambassade is er een alumni club van personen die meededen aan de Indonesian Art & Culture Scholarship. Deze alumni groep zorgde ervoor dat er een bijdrage werd geleverd aan het behoud van cultuur. In deochtend hebben kinderen janur leren vlechten met cocosbladeren. Het is voor Suleigha Winkel niet de eerste keer, want vorig jaar heeft zij in juni, Iara Lee laten overvliegen om haar independent film; Burkinabè Rising te tonen en daarover een kleine discussie te hebben met het publiek.

Deze film werd vertoond in het thema van African Filmweek. Suleigha heeft daarnaast ook een film op haar naam; Lobi Singi, de movie.-

-Bron: Xaviera L. Arnhem