Taiwan brengt leger in staat van paraatheid na nieuwe Chinese militaire oefening

5 August 2022

Comments: 0

Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft het leger opgedragen om zichzelf gevechtsklaar te maken. Dat deed het omdat China vrijdagochtend opnieuw met meerdere militaire schepen en vliegtuigen het Taiwanese luchtruim en de wateren rondom het eiland betrad. ”Wij vragen niet om oorlog, maar China provoceert ons met zijn recente militaire activiteiten”, schrijft het ministerie in een verklaring. China vuurde donderdag meerdere ballistische raketten af. China bevestigde alleen dat raketten zijn afgevuurd als onderdeel van eerder aangekondigde militaire oefeningen. De Chinezen staken donderdagochtend eveneens de zogeheten ‘middenlijn’ in de Straat van Taiwan over. Die geldt als officieuze grens tussen de territoriale wateren tussen China en Taiwan.

Pelosi: ‘Mijn bezoek moet status quo in regio niet veranderen’

De timing van de Chinese militaire oefeningen is opvallend. Zo bracht de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi een bezoek aan Taiwan, tot grote woede van Peking: de Chinezen zijn boos omdat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden haar steun voor Taiwan uitsprak.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en ziet de reis van Pelosi als een provocatie en een schending van de soevereiniteit van China. Pelosi heeft Taiwan inmiddels verlaten en sprak vrijdagochtend vanuit Japan. ‘’Wij zullen niet toestaan dat Taiwan door China geïsoleerd raakt’’, zei de 82-jarige Pelosi. Ze benadrukte ook dat haar bezoek ‘’niet bedoeld was om de status quo in de regio te veranderen’’, maar dat dat de Verenigde Staten wel pal achter Taiwan staan. China zou nooit eerder grote militaire oefeningen rondom Taiwan hebben uitgevoerd.