Technisch directeur Martin van Geel vertrekt bij Feyenoord

28 March 2019

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 28 maart 2019 – Technisch directeur Martin van Geel vertrekt aan het einde van het seizoen bij Feyenoord, zo heeft de Rotterdamse club gister bekendgemaakt.
De 58-jarige Van Geel stond al enige tijd onder druk vanwege het teleurstellende seizoen dat Feyenoord doormaakt. Na overleg tussen hem en de overige directieleden is geconcludeerd dat het “beter voor hem en voor Feyenoord is dat de wegen na dit seizoen zich scheiden”.
Van Geel was sinds de zomer van 2011 werkzaam als technisch directeur bij Feyenoord, een functie die hij eerder bekleedde bij Willem II, AZ, Ajax en Roda JC. De Brabander hielp de topclub door een financieel moeilijke tijd en beleefde in het seizoen 2016/2017 zijn hoogtepunt bij Feyenoord, dat toen voor het eerst sinds 1999 de landstitel veroverde.
Dit seizoen is er vooral veel kritiek op Van Geel vanwege de teleurstellende prestaties. Feyenoord plaatste zich afgelopen zomer niet voor de groepsfase van de Europa League en doet al een tijdje niet meer mee in de titelstrijd in de Eredivisie.

‘Dit is het lot van een technisch directeur’
Vooral na de winterstop is Van Geel – de langstzittende technisch directeur ooit van Feyenoord – het doelwit geworden van een groep Feyenoord-fans. Enkele weken geleden werden bij De Kuip verhuisdozen neergezet en werd een spandoek opgehangen om de voormalig profvoetballer richting de uitgang te dirigeren.
“De vele negatieve aandacht die er nu voor mij is, is niet goed voor Feyenoord”, zegt Van Geel over zijn vertrek. “Het lot van een technisch directeur is dat successen uit het verleden door een deel van de buitenwacht snel zijn vergeten als het een periode minder draait. Dat is jammer, maar zo werkt het nu eenmaal.”
Algemeen directeur Jan de Jong, die Van Geel in de afgelopen maanden ondanks de vele kritiek bleef steunen, vindt het vertrek van zijn collega betreurenswaardig. “Het zou heel mooi zijn als de huidige criticasters van Martin over een aantal jaren nog eens terug durven te kijken en dan alsnog vaststellen dat hij onder vaak heel moeilijke omstandigheden een topprestatie heeft geleverd.”

Carrière Martin van Geel als TD
1995-2002 – Willem II
2002-2005 – AZ
2005-2008 – Ajax
2008-2011 – Roda JC
2011-2019 – Feyenoord

Ook Van Bronckhorst na dit seizoen weg
Eerder dit jaar werd al bekend dat Van Bronckhorst bezig is aan zijn laatste jaar als trainer van Feyenoord. De 106-voudig international van Oranje, die over een aflopend contract beschikte, was na vier seizoenen toe aan een nieuwe uitdaging en wordt opgevolgd door Jaap Stam.
Het is nog niet bekend wie Van Geel na dit seizoen gaat vervangen. “We zijn blij dat Martin nog enkele maanden op zijn post blijft”, zegt De Jong. “We nemen de tijd om voor de toekomst de juiste besluiten te nemen en hoeven nu dus niet te vrezen dat ondertussen allerlei zaken op technisch gebied blijven liggen.”
Onder de leiding van Van Geel stelde Feyenoord vijf prijzen veilig. Naast de historische landstitel in 2017 wonnen de Rotterdammers tussen 2011 en 2019 twee keer de KNVB-beker (2016 en 2018) en twee keer de Johan Cruijff Schaal (2017 en 2018).
In de laatste maanden onder Van Geel én Van Bronckhorst is Feyenoord verwikkeld in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben net als nummer vier AZ 47 punten, maar hebben een iets beter doelsaldo. Feyenoord vervolgt de competitie zondag met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.
-nu.nl-