Tienduizenden IT’ers zijn Rusland ontvlucht, 100.000 meer verwacht’

1 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 01 april 2022 – Naar schatting zijn 50.000 tot 70.000 Russische IT’ers hun thuisland ontvlucht. Eén van de meest gewilde beroepsgroepen ter wereld zoekt zijn heil in omliggende landen.

De cijfers zijn een schatting van de Russische Association for Electronic Communications, een lobbygroep van de IT-sector. “De eerste golf van 50.000 tot 70.000 mensen is al vertrokken”, zegt Plugotarenko.

Hij verwacht dat deze maand nog eens 100.000 Russische IT’ers hun thuisland zullen ontvluchten, nu hun werk vanwege de oorlog en de opgelegde sancties onzeker is geworden. Ook vrezen mannelijke werknemers de dienstplicht, die geldt voor mannen van van 18 tot 27 jaar.

De Russische president Poetin reageerde eerder deze week op de IT-leegloop met een speciale belastingontheffing: IT-personeel hoeft in Rusland tot 2024 geen inkomstenbelasting te betalen, meldt AP News. IT’ers ontvluchten Rusland echter richting alle omliggende landen.

IT’ers vluchten alle kanten op

Een groepje uitverkorenen heeft nog Europese visa weten te bemachtigen en werkt nu vanuit Polen, Letland of Litouwen. Een grotere groep is uitgeweken naar landen waar Russen geen visum nodig hebben: Armenië, Georgië en voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Voorheen was het soepele visumbeleid tussen die landen en Rusland vooral bedoeld om arbeiders richting het rijkere Rusland te lokken, nu bieden ze juist een uitweg voor hoogopgeleid personeel.

Russische IT’ers durven niet openlijk over hun vertrek te spreken, uit vrees voor represailles van het Kremlin. Voor veel IT-bedrijven met Internationale klanten

was een vertrek uit Rusland bovendien geen keus, zegt Konstantin Siniushin van de Letse tech-investeerder Untitled Ventures. “Ze moesten hun land verlaten zodat hun bedrijf kon overleven”, aldus Siniushin die wijst op de acute afkeer van alle Russische samenwerkingen sinds de inval in Oekraïne.

IT-personeel gewild, maar niet overal

IT-personeel hoeft niet lang te zoeken naar een nieuw thuis. Russische IT’ers scoren wereldwijd gezien hoog op hun vaardigheden en overal ter wereld is er een tekort aan IT-personeel. Oezbekistan heeft daarom meteen na het begin van de oorlog zijn visa-proces gestroomlijnd voor IT’ers. De regering van Kazachstan roept zelfs volledige IT-bedrijven op om zich naar het Russische buurland te verplaatsen.

Niet alle landen staan echter te springen om Russische IT’ers. Europese landen hebben de visumaanvragen voor Russen bevroren. “De IT-sector in Rusland is nauw verbonden aan de veiligheidsdiensten. Het probleem is dat we zonder een extreem streng controleproces het gevaar lopen om delen van de Russische onderwereld te importeren”, zegt de Letse politiek analist Marius Laurinavicius tegen AP.

Tech-investeerder Siniushin roept westerse landen op om te profiteren van deze kans. “Hoe meer talent Europa of de VS van Rusland kunnen afpakken, hoe meer voordelen deze nieuwe innovators naar andere landen zullen brengen.”

-rtlnieuws.nl-