Tientallen doden bij raketaanval op Oekraïens treinstation met evacués

8 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 08 april 2022 – Tientallen mensen zijn omgekomen bij een Russische raketaanval op een treinstation dat werd gebruikt voor de evacuatie van Oekraïners, meldt het Oekraïense staatsspoorwegbedrijf vrijdag. Volgens Pavlo Kyrylenko, gouverneur van de regio Donetsk, gaat het om 39 doden.

Het gaat om een aanval op een treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk in de oblast Donetsk. Naast tientallen doden zouden er 87 mensen gewond zijn geraakt, meldt de gouverneur. Eerder werd er melding gemaakt van meer dan honderd doden. Gouverneur Kyrylenko benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat.

De spoorwegmaatschappij meldt dat er twee raketten zijn afgevuurd. Het station werd gebruikt om Oekraïners te evacueren naar veiligere plekken.

Volgens BBC News gaat het om één van de oostelijkste treinstations die nog in gebruik zijn. De plaats stond dan ook bekend als één van de belangrijkste evacuatieroutes in het oosten van het land.

Station geraakt door Iskander-raketten met clustermunitie

Gouverneur Kyrylenko beschuldigt de Russen ervan opzettelijk burgers te hebben gedood. “Ze wilden paniek en angst zaaien, ze wilden zoveel mogelijk burgers doden”, zei hij.

Politie en hulpverleners zijn ter plaatse om doden en gewonden te zoeken. Volgens hem waren er ten tijde van de aanval duizenden mensen op het station. De burgemeester van Kramatorsk meldt volgens persbureau Reuters dat er zeker vierduizend mensen op het station aanwezig waren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky omschrijft Rusland in een reactie op de raketaanval als “een kwaad dat geen grenzen kent”. “Ze vernietigen op cynische wijze de burgerbevolking. Als het niet gestraft wordt, zal het nooit stoppen”, schrijft hij in een verklaring op sociale media.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land een raketaanval op het treinstation heeft uitgevoerd. Het ministerie vermeldt daarbij

dat het type raket dat gebruikt zou zijn bij de aanval alleen door het Oekraïense leger wordt ingezet.

Eduard Basurin, één van de pro-Russische separatistenleiders in Donetsk, wijst Oekraïne als schuldige aan en spreekt van een “provocatie” van Oekraïense zijde.

-nu.nl-