Tourgidsen in Suriname” vastgesteld als Nationale Standaard

January 30, 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 30 januari 2019 – Op basis van haar mandaat vastgelegd in SB 2006 no 30 Artikel 4 lid 1, is de Final Draft Nationale Standaard ‘Tourgidsen in Suriname’ ontwikkeld en bijgevolg vastgesteld als Nationale Standaard.

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft, als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname, met trots de Nationale Standaard “Tourgidsen in Suriname” afgekondigd op 16 januari 2019.

Aan deze standaard hebben verschillende stakeholders uit de toerisme sector gewerkt, te weten: mevr. L. Gummels en mevr. B. Mohamadsaid van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), dhr. R. Boeddha van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) en dhr. Y. Tjon Sack Kie en dhr. E. Gezius van de Stichting United Tour Guides of Suriname (UTGS).

Voor de ontwikkeling van deze standaard is er gebruik gemaakt van zowel nationale, regionale als internationale referentie materiaal, die tevens als basis hebben gediend voor de standaard. Deze Nationale Standaard is op een ieder van toepassing die in Suriname als tourgids werkzaamheden uitvoert. Als een lokale gids zelfstandig opereert, is deze standaard ook van toepassing. Indien de lokale gids niet aan de standaard voldoet, dient hij onder supervisie van een tourgids zijn werkzaamheden uit te voeren.

De Nationale Standaard beschrijft verscheidene richtlijnen waaraan een tourgids moet voldoen, enkele van deze zijn:

1. De kwalificatie en verantwoordelijkheid van de tourgids

2. De opleiding

3. Het voorkomen en de presentatie

4. Uitrusting en tourvoorbereiding

5. Hoe om te gaan met probleemsituaties

De Technische commissie die belast was met de ontwikkeling hiervan, zal nu samen met de Nationale Commissie voor Toerisme, overgaan tot het formuleren van een advies voor het verheffen van deze standaard tot Technisch Voorschrift (de standaard dus verplicht stellen). Dit advies zal door het Standaarden Bureau ter verdere verwerking worden doorgeleidt naar het Ministerie van Handel, Industrie & Toerisme.

-Bron: Ministerie van Handel, Industrie & Toerisme-