Transavia-toestel krijgt ‘klapband’ bij landing, Franse luchthaven tijdelijk dicht

1 October 2022

Comments: 0

Een Transavia-toestel heeft zaterdagmiddag door een ‘incident’ na de landing enkele uren het vliegverkeer lam gelegd op de luchthaven van de West-Franse havenstad Nantes.
De Boeing-737 800 met het Franse registratienummer F-GZHA, die was opgestegen van het Tunesische eiland Djerba, landde omstreeks 13.00 uur op de luchthaven Nantes Atlantique. Door een ‘incident’ met het neuswiel moest het toestel worden stilgezet op een afrit. De 160 passagiers bleven ongedeerd en verlieten het toestel noodgedwongen op het platform, van waaruit ze naar de terminal werden vervoerd.

Volgens Ouest-France zou een van de banden van het neuswiel zijn ‘geëxplodeerd’ en moesten de brokstukken worden verwijderd. Het Franse bureau voor onderzoek en analyse van de veiligheid van de burgerluchtvaart (BEA) opende een onderzoek ‘om inzicht te krijgen in de omstandigheden van het incident’. Drie onderzoekers onderzochten het vliegtuig ter plekke op schade.

In de tussentijd was er geen vliegverkeer mogelijk. Vluchten naar Nantes werden aan het begin van de middag omgeleid naar Rennes, Paris-Charles-de-Gaulle en Brest. Passagiers van Transavia, Air France, de Spaanse luchtvaartmaatschappijen Volotea en Vueling alsook het Ierse Ryan-Air moesten geduld oefenen. Soms met onaangename verrassingen. Zo werd de Ryan Air-vlucht van 13.20 uur naar Marseille geannuleerd. Volotea-reizigers naar het Corsicaanse Bastia, die om 13.45 uur zouden vertrekken, zagen hun vlucht uitgesteld tot zondag 2 oktober om 06.00 uur. Vanaf 16.00 uur kwam het vliegverkeer op Nantes Atlantique volgens de krant geleidelijk weer op gang.