Trump dreigt met sancties tegen Irak na wegsturen Amerikaanse troepen

January 6, 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 06 januari 2020 – De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met sancties tegen Irak, omdat het Iraakse parlement de Amerikaanse troepenmacht die in het land is gestationeerd wil wegsturen. Als dat daadwerkelijk gebeurt, moet Bagdad volgens Trump de kosten van een luchtmachtbasis betalen.
“We hebben een buitengewoon dure luchtmachtbasis daar die miljarden dollars heeft gekost. Wij gaan daar niet weg voordat zij dat bedrag hebben terugbetaald”, zei de president zondag tegen journalisten tijdens een vlucht met Air Force One. “Als Irak ons vraagt om te vertrekken en we niet als vrienden uit elkaar gaan, dan leggen we zulke strenge sancties op dat die tegen Iran nog vriendelijk lijken.”
Zaterdag dreigde Trump nog met uitgebreide sancties tegen Iran als dat land de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani zou vergelden.
De wet voor het wegsturen van de Amerikaanse troepenmacht wordt pas definitief als premier Adel Abdul Mahdi het ondertekent. De premier heeft laten weten dit te zullen doen.
Het Amerikaanse leger is sinds 2014 aanwezig in Irak voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Momenteel zijn er zo’n vijfduizend Amerikaanse militairen in het land, die hoofdzakelijk het Iraakse leger trainen.
Minuten na de bekendmaking van de uitslag van de stemming in het parlement bleek dat de internationale coalitie de strijd tegen IS tijdelijk opschort. De troepen zullen zich concentreren op het beschermen van Amerikaanse, Britse en andere troepen op Iraakse basissen.
De ontwikkelingen volgen op een tumultueus weekend in het Midden-Oosten, nadat de Iraanse generaal Soleimani, een hoge Iraakse militieleider en zes anderen vrijdag werden gedood bij een Amerikaanse droneaanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Iran trok zich zondag terug uit de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst en zal de afgesproken limieten op het verrijken van uranium niet langer naleven.
Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben Iran in een gezamenlijke verklaring gevraagd om het akkoord te blijven naleven. De drie Europese landen benadrukten daarbij het belang van het verminderen van de spanning in de regio en de gezamenlijke strijd tegen IS.
Het akkoord tussen Iran en de wereldmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werd in 2015 gesloten.
Sinds de droneaanval hebben Iran en de Verenigde Staten verschillende dreigementen geuit. Gevreesd wordt dat de legerbasissen van de Amerikanen en hun bondgenoten in de regio het doelwit van represailles zullen worden.
De Amerikaanse president Donald Trump verdedigde de liquidatie van Soleimani met het argument dat de generaal een aanval op Amerikaanse belangen beraamde. Trump zei daarmee juist een oorlog te willen voorkomen.
-nu.nl-