Uit Holifeest hoop, kracht en inspiratie putten

21 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 21 maart 2019 – Alle religieuze hoogtijdagen hebben een moraal die de mens herinnert aan de morele waarden en normen, zodat hij zich hiermee spiritueel kan verheffen. Bij het Holifeest staat het Hindoeïsme als religie centraal en wij moeten met z’n allen met respect deze hoogtijdag benaderen, zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken aan de vooravond van Holi Paghwa.
De bewindsman vraagt het volk van Suriname uit het Holifeest niet alleen hoop te putten, maar ook kracht en inspiratie om telkens naar het hogere en het betere te streven en met voortvarendheid te werken aan het verheffen van ons land en volk. “Wij zijn in Suriname gezegend met een rijke religieuze diversiteit, een rijkdom waaruit we allemaal kunnen putten, op welk moment dan ook. En dit sociaal kapitaal moeten wij koesteren en tot verdere bloei brengen. Willen wij een goede wereld achterlaten voor ons nageslacht, dan zullen wij het verduurzamen van onze religieuze verscheidenheid als een plicht moeten zien”.
De bewindsman geeft aan dat ook dit jaar op diverse plekken in ons land door verschillende religieuze organisaties de Holika-verbranding zal plaatsvinden. Deze verbranding is onlosmakelijk met het Holifeest verbonden. De symboliek hiervan is ondermeer de reiniging van haatgevoelens, hebzucht, jaloezie en wrok. “Wij vieren in Suriname met z’n allen dit feest, sommigen uitbundiger dan anderen. Maar we mogen bij de viering niet voorbijgaan aan de diepere betekenis hiervan, die met stichtelijke Holi-liederen en muziek tot uiting komt. Onderdeel van de viering zijn de vele lekkernijen die worden bereid en het besprenkelen van elkaar met kleurstoffen en parfum”, aldus de minister.

-MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN-