UPDATE: Op Schiphol aangehouden man had geen gevaarlijke stoffen bij zich

30 November 2022

Comments: 0

De 55-jarige man die dinsdag op Schiphol is aangehouden, had geen gevaarlijke stoffen bij zich. Dat is gebleken uit onderzoek van twee speciale teams van Defensie en het RIVM naar zijn bagage. Hij zit woensdag nog vast, laat een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee (KMar) aan NU.nl weten.

De man meldde zich dinsdag rond 10.30 uur bij de balie van de marechaussee op Schiphol met de mededeling dat hij gevaarlijke stoffen bij zich droeg. Daarop werd hij door een zogeheten ontsmettingsstraat gehaald en vervolgens aangehouden voor bedreiging.

Verschillende hulpdiensten, zoals de brandweer, kwamen naar Schiphol. Ook een speciaal team van Defensie, de zogeheten Chemical, biological, radiological and nuclear defence (CBRN) Respons Eenheid, werd opgeroepen. Deze eenheid is gespecialiseerd in het identificeren van gevaarlijke stoffen met meetapparatuur.

Defensie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekeken of de bagage van de man gevaarlijke stoffen of radioactief materiaal bevatte. Het bleef lang onduidelijk om welke stoffen het ging. Een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, was vanwege de verdachte situatie enkele uren afgesloten.

-nu.nl-