UPDATE: Vulkaan op Java weer kalm: geen slachtoffers en normaal vliegverkeer

5 December 2022

Comments: 0

Een dag na de uitbarsting lijkt de Semeru-vulkaan op Java weer te zijn gekalmeerd. De vulkaan is vandaag weer duidelijk zichtbaar en bij de top is alleen dunne witte rook te zien, meldt het Indonesische centrum voor vulkanologie. Er zijn geen doden of gewonden gemeld. Ook het vliegverkeer gaat gewoon door. Wel moesten bijna 2500 mensen geëvacueerd worden.

Gisterochtend barstte de Semeru uit en waren er grote grijze aswolken te zien. Een rookpluim van de bijna 3700 meter hoge vulkaan bereikte een hoogte van 15 kilometer. Ook stroomde er lava langs de hellingen. Autoriteiten brachten het niveau van vulkanische activiteit naar het vierde en hoogste niveau.

Omwonenden kregen het advies om niet in de buurt te komen van de krater en zo’n acht kilometer afstand te houden. Ook moesten ze wegblijven van het zuidoostelijke gebied langs de Besuk Kobokan-rivier op ongeveer dertien kilometer van de vulkaan. De vulkaan staat op het oostelijke deel van Java, zo’n 640 kilometer ten oosten van de hoofdstad Jakarta. Bij een aardbeving kwamen afgelopen maand honderden mensen om het leven. Ook raakten toen tientallen mensen gewond.

-nos.nl-