Vakbeweging niet op de hoogte van financiële injectie

7 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 07 juni 2021- President Chan Santokhi heeft nog niet afgestemd met de vakbeweging over de financiële injectie die hij zal geven aan de samenleving op 9 juni. “Niet met Ravaksur, ook niet met Hooghart, niet met Miskin, maar ook niet met C-47,” zegt Armand Zunder van Ravaksur.

De president heeft aangegeven dat uiterlijk 9 juni de druk uit de samenleving weggehaald zal worden. De regering zal een financiële injectie geven aan de samenleving. “Men gaat boos worden, men gaat jaloers worden, men gaat kijken; pe Chan e kon nanga a moni? We gaan die financiële injectie geven,” zei de president.

Hij gaf verder aan dat hij al met de vakbonden had afgestemd en hoopt dat er overeenstemming bereikt kan worden. Echter zegt Zunder dat er niet is afgestemd met de vakbonden. “We zijn onderling met elkaar in contact en ons is opgevallen dat de president heeft bekendgemaakt dat er overleg is geweest. Wat wel zo is, is dat de voorzitters voor 9 juni om 09.00 uur uitgenodigd zijn om waarschijnlijk een voorstel van de president aan te horen. We hebben er geen input aan gehad,” zegt de vakbondsman.

Zunder geeft aan dat de vakbeweging graag inbreng zou willen hebben in het voorstel. “Maar zoals we het nu analyseren, wordt het een kwestie van aanhoren. Daarna zullen we natuurlijk reageren. Ravaksur zal de zaak verder berekenen om te kijken wat de mensen uiteindelijk in handen zullen krijgen (netto) gezien het belastingsysteem. “Zoals het eruitziet zal het een nominale verhoging zijn.

Wat wij dan doen is dat we deze nominale verhoging, als het dat mocht zijn, gaan berekenen om te kijken wat voor percentage dat is op de lonen. En dan ga je dat vergelijken met de ontwikkeling van de prijsindex cijfers en ook met de prognose van de prijsindex cijfers. Zunder zegt dat de deskundigen al klaar staan om de berekeningen te doen. Het zal echter een tot twee dagen duren voordat een goede berekening gemaakt kan worden. Als de president op de berekening van de vakbeweging moet wachten dan zal de bekendmaking van de financiële injectie zeker niet op 9 juni komen.