Veerverbinding Albina – St. Laurent gegarandeerd

3 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 3 april 2022- De veerverbinding tussen Suriname en Frans- Guyana blijft gegarandeerd. Dit verzekert minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. Onlangs vond er een incident plaats bij de steiger die momenteel onstabiel is. Zo zijn enkele palen, vanwege bodem-erosie, in de diepte verdwenen. Een delegatie onder leiding van de TCT-topman, hebben poolshoogte genomen in Albina.

La Gabrielle, de veerboot die de veerbindingen tussen Suriname en Frans-guyana onderhoudt heeft door het incident lichte schade geleden aan de voorzijde. Tijdens het aanmeren kwam de boot tegen de palen aan die reeds schuin stonden. Deze situatie is gerapporteerd aan de Franse autoriteiten; die hebben op hun beurt contact gemaakt met hun Surinaamse counterparts. Volgens minister Jubithana wordt de situatie op de voet gevolgd omdat de veiligheid van personen voorop staat.
Het stopzetten van de veerverbinding is vooralsnog niet aan de orde. Op het commissariaat Marowijne- Noordoost hebben de diverse Surinaamse actoren van gedachten gewisseld over de situatie. Jubithana geeft aan dat de nodige aanpassingen gepleegd zullen worden om de dienstverlening te garanderen.
De steiger is in 2016 opgeleverd. NV. Havenbeheer is met 2.3 miljoen euro ingekomen en de Fransen met 100.000 euro. Volgens Havenbeheer directeur Andreas Talea, vindt er afkalving plaast op de plek.
Binnen 5 weken moeten de extra palen worden aangebracht bij de ponton zodat de oprij brug stabiel is.