Venezuela verhoogt minimunloon met bijna 300%

2 May 2021

Comments: 0

Zondag 02 mei 2021- De Venezolaanse regering zal het minimumloon met bijna 300 procent verhogen. Dat is zaterdag aangekondigd. Toch zullen heel wat Venezolanen daarmee nog geen kilo vlees kunnen kopen wegens de ontembare inflatie in het Zuid-Amerikaanse land.

Minister Eduardo Piñate van Arbeid kondigde op de Dag van de Arbeid aan, dat het minimumloon wordt verhoogd tot 7 miljoen bolivar (omgerekend 2 euro). Dat is een stijging van 288,8 procent.

Wie minder dan 10 miljoen bolivar verdient, krijgt bovendien een voedselbon van 3 miljoen, luidt het nog.

Toch zal die ingreep niet leiden tot structureel meer koopkracht voor veel Venezolanen. Het nieuwe minimumloon is nu al niet genoeg om een kilo vlees, 30 eieren of een kilo kaas te kopen.

De ooit zeer welvarende oliestaat verkeert al acht jaar in een economische recessie en gaat ook gebukt onder een politieke crisis. Er heerst een tekort aan allerlei basisgoederen en de bevolking zucht onder de hyperinflatie, die in 2020 maar liefst 2.655 procent bedroeg.

Venezuela lijdt flink onder de internationale sancties, met name opgelegd door Washington. Deze zijn van kracht sinds de zeer omstreden herverkiezing van president Nicolás Maduro in 2018.

-Nieuwsdienst-