Verdachte oorlogsmisdrijven Suriname langer vast

9 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 09 februari 2022- De 55-jarige verdachte van oorlogsmisdrijven, gepleegd in Suriname, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank in Den Haag heeft de hechtenis van de man Abdoel L. met 90 dagen verlengd. L., een Nederlander geboren in Suriname, werd in oktober vorig jaar in Amsterdam aangehouden. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven heeft uitgewezen dat hij in 1987 vermoedelijk meerdere burgers heeft vermoord.

De man zou ten tijde van de Binnenlandse Oorlog bij het Nationaal Leger van Suriname hebben gezeten. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de omgeving van Brownsweg, in het Brokopondogebied, meerdere burgers heeft gedood. Volgens de advocaat van Abdoel L., Gerald Roethof, is zijn cliënt een drugsverslaafde die ‘verzinsels vertelt’. “Het gaat om verzinsels van hem waarmee hij zijn voordeel heeft willen doen”, zei Roethof. 

Het doden van mensen die niet (meer) aan de strijd deelnemen, geldt als een oorlogsmisdrijf en verjaart niet. Verdachten die de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden, kunnen hier voor de rechter gebracht worden. Gezien de ernst van de verdenkingen, verwierp de rechtbank het verzoek van de advocaat van de verdachte om het onderzoek in vrijheid af te wachten.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie in deze zaak is in volle gang. Er zijn inmiddels meerdere getuigen gehoord. De politie is voor dit onderzoek opzoek naar nog meer informatie. Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg medio 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht.

Informatie die hierop van toepassing is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche via [email protected].

-Bron: om.nl-