Vertrek uit Rusland kost Shell 4,5 miljard euro

7 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 07 april 2022 – De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland,

vanwege de Russische inval in Oekraïne. Shell verwacht dat de verkoop van de belangen minder oplevert dan in de boeken staat en dat het daarom verlies lijdt op de beslissing. Shell had eerder al gezegd dat het voor circa 3 miljard dollar aan bezittingen had in Rusland. De afschrijving die nu bekend is gemaakt is dus nog hoger. Dat komt doordat er ook nog oninbare leningen zijn en kredietverliezen, ter hoogte van tussen de 1 en 2 miljard dollar. Meer wil Shell hier nu niet over zeggen.

De afschrijving betekent dat de nettowinst over het eerste kwartaal door het vertrek uit Rusland met 4 tot 5 miljard dollar lager is. De totale resultaten over het eerste kwartaal worden op 5 mei bekendgemaakt.

Sachalin en Nord Stream 2

Bij de bezittingen van Shell in Rusland gaat het om een belang in het Sachalinproject, in het verre oosten van Rusland. Hier wordt olie en gas gewonnen. Verder heeft Shell onder meer een belang in de omstreden pijpleiding Nord Stream 2. De Duitse regering stak kort voor de Russische inval in Oekraïne een stokje voor de ingebruikname van Nord Stream 2. Ook heeft Shell de helft in een oliewinningsproject in het westen van Siberië.

Shell heeft nog niet gezegd aan wie het de belangen in Rusland gaat verkopen.

Zelfs voor Shell groot bedrag

De afschrijving van Shell van 4 tot 5 miljard dollar is zelfs voor Shell een gigantisch bedrag. Het is 80 procent van de winst over het vierde kwartaal van vorig jaar en ruim een kwart van de totale nettowinst over 2021. Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers van Shell. De koers van Shell daalt circa 1 procent, terwijl de beurs als geheel rond hetzelfde niveau als gisteren staat.

Voordeel van hoge olieprijs Shell heeft wel voordeel van de hoge olieprijs. Die was begin dit jaar nog 75 dollar en nu is dat zo’n 102 dollar. Dat heeft de koers goed gedaan. Shell is het best presterende aandeel in de AEX dit jaar, met een koersstijging van 30 procent. De AEX-index daalde juist bijna 10 procent.

Beleggers zitten vooral in Shell vanwege het dividend. Het aandeel wordt niet als een groeiaandeel gezien, aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Grotere beleggers denken dat Shell vanwege de energietransitie uiteindelijk met olie- en gasreserves blijft zitten die het niet zal oppompen. Een aantal grote beleggers bouwt daarom de beleggingen in fossiele bedrijven af, aldus Schoenmaker.

-rtlnieuws.nl-