Villa Zapakara vandaag 10 jaar

November 27, 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 27 november 2019-  Villa Zapakara vandaag precies tien jaar. Het museum viert haar verjaardag op deze dag met de bezoekende scholieren van de Koendersschool. Op zaterdag 30 november viert Villa Zapakara het feestelijk met het publiek. Van 12.00u tot 19.00u zijn er ieder heel uur tours in de Suriname tentoonstelling ‘Sranan Krakti’. Er zijn diverse activiteiten, optredens en een markt met originele Surinaamse producten.

Sinds de opening op 27 november 2009 heeft Villa Zapakara meer dan 100.000 bezoekers mogen verwelkomen. Het museum is begonnen in 2009 met de tentoonstelling ‘Paleisgeheimen’, in 2011 is de tweede interactieve tentoonstelling van start gegaan, ‘Ster in de stad’ over het leven in de miljoenenstad Mumbai. In 2013 opende Villa Zapakara de deuren met ‘De Qi van China’ de energie die door alles en iedereen stroomt. De vierde interactieve tentoonstelling ‘MixMax Brasil’, die van start ging in 2016, ging over recyclen en upcyclen, en van niets iets maken.

Sranan Krakti

Dakaya Lenz, inhoudelijk directeur van Villa Zapakara, vertelt dat ze trots is op deze mijlpaal. De Sranan Krakti tentoonstelling is de eerste tentoonstelling die Villa Zapakara zelf ontwikkeld heeft. Lenz geeft aan dat ze blij is dat Villa Zapakara op het gebied van kindvriendelijke kunst en cultuur educatie niet meer weg te denken is in onze samenleving. En dat ondanks de situatie in het land de scholen het nog steeds kunnen organiseren dat de kinderen komen.
De rode draad van de Sranan Krakti tentoonstelling is het ontdekken van kracht, in jezelf, de natuur en onze cultuur. Met de tentoonstelling willen wij waardering voor het eigene stimuleren door eerst de bezoekers uit te dagen meer te ontdekken over (de rijkheid) van het eigene.

De Surinaamse overheid als het lokale bedrijfsleven bieden ondersteuning. Zo kan Villa Zapakara terugvallen op onder meer UNDP, SGP, REDD+, SCF, C.I. Suriname, Cirkel Group, VSH Community Fund, Surinam Airways, KLM, Varossieau, Fawaka Creations, het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, het ministserie van Defensie, Parbonet, Caribbean Timber, Alembo, Souposo, Aabece Graphics, Dresscode, ACT, Assuria Foundation, PAHO en het Catherijne Convent.

-Nieuwsdienst Redactie/Villa Zapakara-