VIS: Prijsverhoging van stroom on hold gezet

22 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 22 juni 2021- De Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS) stelt voor om de voorgenomen prijsverhoging van  stroom on hold te zetten, of in het begin iedereen een minimale verhoging te laten betalen. Verder moet de inkoopprijs van hydro energie worden geëvalueerd en de leveringsovereenkomsten aan de olie- en goudmaatschappijen worden herzien. De vereniging heeft in een brief aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, haar visie over de aangekondigde tariefaanpassingen en advies voor de regering opgetekend.

Door de deze handelingen zal de kWh-prijs verlagen en kan dan de nieuwe kilowattuurprijs vastgesteld worden, schrijft de VIS. De upgrade van de Afobaka stuwdam moet duurzaam uitgevoerd worden. Volgens de vereniging moet het mes bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) er nú in; de statuten van de EBS dienen te veranderen met daarin strenge bepalingen die de RvC-leden mede aansprakelijkheid stellen bij wanprestaties.

De VIS benadrukt dat behoud van het kwalitatief kader dat daadwerkelijk nodig is voor de opwekking, distributie en administratie met het outsourcen van de uitvoering het bedrijf ettelijke miljoenen per jaar zal besparen. Ook dienen de tarieven opnieuw op de operatietafel, waarbij niet het geïnstalleerd vermogen, maar het maandelijks verbruik als meetinstrument moet dienen.

Verder stelt de VIS dat er een duidelijke en transparante specificatie van de kWh kostprijs gepresenteerd moet worden met alle efficiënte productie en operations kosten gedeeld door het aantal verkochte kilowatturen in het afgelopen boekjaar. Hiermee dienen dan de nieuwe tarieven te worden bepaald waarbij energie de economische groei, met name de productie, stimuleert.