Visumvrij reizen Surinamers naar Nederland zal ‘bergen met geld’ opleveren voor KLM en SLM

12 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 12 augustus 2021- [INGEZONDEN]– De KLM en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) kunnen hun omzetten binnen een relatief korte periode beduidend vergroten. Daar zou sprake van kunnen zijn indien de regeringen van Nederland en Suriname overeenkomen dat de visumplicht voor Surinamers die willen afreizen naar dat land wordt afgeschaft.

Het aanvragen van een visum en uiteraard het goedgekeurd krijgen ervan vormt een enorme drempel voor veel personen. Hierdoor besluiten een heleboel reizigers om elders vakantie te vieren. Vorig jaar suggereerde de regering Santokhi dat er eventueel een mogelijkheid zou worden gecreëerd voor Surinamers om zonder visum Nederland te mogen bezoeken. Dat beweerde hij op basis van gesprekken die toentertijd waren gevoerd met NL- minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Daarna is er over deze bijzondere aangelegenheid officieel niet veel meer naar buiten gebracht. Het lijkt mij zeer onaannemelijk dat het ooit zover zal komen aangezien de EU ook zou moeten meewerken aan dit plan. Maar mocht die droom voor velen toch een keer uitkomen, dan zou het project in ieder geval een enorme inkomstenvergroting voor de beide luchtvaartmaatschappijen beteken. Daarnaast zou het de band tussen familie en vrienden in de twee landen verder versterken.

Een heleboel Surinamers zien een reis naar Europa, met name Nederland, als iets wat ze ten minste 1 keer in het leven moeten hebben meegemaakt. Een groot deel zou als het kon, zelfs nooit meer terug willen keren naar hun vaderland. Een heleboel familieleden en vrienden in het buitenland zijn bereid om de ticketkosten en accommodatie op zich te nemen. Dat zou betekenen dat ook financieel zwakkere landgenoten in staat zullen zijn om hun vakantie in Nederland te vieren.

Kortom: er kleven een heleboel voordelen aan het stopzetten van de visumplicht voor Surinamers.

-R. Pinas-