VN-conferentie ter bestrijding van woestijnvorming in Ivoorkust afgesloten

May 23, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 23 mei 2022- De VN COP15-conferentie ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD) kwam vrijdag in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust ten einde. Na bijna twee weken van besprekingen over belangrijke thema’s als woestijnvorming of droogte, herhaalde de Mauritaanse uitvoerend secretaris van de Conferentie van de Partijen(COP) de noodzaak van effectieve maatregelen om verdere bodemdegradatie te voorkomen.

COP15 bracht leiders van regeringen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld samen met als doel het vinden van duurzame oplossingen voor landherstel. Klimaatactivist Jean Claude Brou, betreurde echter de afwezigheid van belangrijke getuigen die uit de eerste hand de gevolgen van landdegradatie opmerken. Hoewel droogte een wereldwijd probleem is, merkte een recent VN-rapport op dat Afrika het zwaarst getroffen continent is, met Amerika, India en Australië. De 196 partijen beloofden de droogtebestendigheid te vergroten en te investeren in landherstel voor welvaart in de toekomst.

Er werden 38 besluiten aangenomen. Het Abidjan Legacy-programma van 2,5 miljard dollar zal helpen om toeleveringsketens toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd ontbossing en klimaatverandering aan te pakken. De Abidjan-bijeenkomst krijgt een vervolg tijdens de VN-klimaattop in Egypte, die in november is gepland.